Ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, στις 2 μ.μ., η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας υπολογίζεται ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν με απλές κινήσεις να διορθώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους ή απλώς να ελέγξουν εάν όλα έχουν καλώς.

Η διόρθωση θα γίνεται με διασταύρωση στοιχείων μεταξύ του Ε9 και της ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να χρειάζεται πληκτρολόγηση στοιχείων, υποβολή ή σκανάρισμα δικαιολογητικών και σε τέσσερα βήματα.

Μέσω της ΔΕΔΔΗΕ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν στον δήμο τα δημοτικά τέλη βάσει δηλώσεων που είχαν κάνει όταν έγινε η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις όπου οι δηλώσεις εκείνες είχαν λάθη και πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες όπου στα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν προσθήκες τετραγωνικών μέτρων, νόμιμες και αυθαίρετες, που δεν δηλώθηκαν ακόμη και αν έχουν τακτοποιηθεί.

Αναλυτική παρουσίαση της πλατφόρμας έγινε την Τρίτη (25/2) από τους υπεύθυνους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διαμόρφωσαν την πλατφόρμα μαζί με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η υποβολή των διορθωμένων τετραγωνικών θα γίνεται χωρίς να επιβάλονται αναδρομικές χρεώσεις και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Το σύστημα θα μείνει ανοικτό έως τις 30 Ιουνίου 2020 καθώς μπορούν έως τότε να γίνονται τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που θα διαφοροποιούν το Ε9.

Οσοι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την εφαρμογή αυτή που επίσημα ονομάζεται «Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ», θα πρέπει κατ'αρχάς να εντοπίσουν το σχετικό μπάνερ που θα έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εσωτερικών (ypes.gr), Ψηφιακής Διακυβέρνησης (minadmin.gr), της ΚΕΔΕ (kedke.gr) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr).

Δείτε το βίντεο με τη λειτουργία της εφαρμογής:

ethnos.gr