Εως τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να  σταλεί προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η οριστική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη «νέα αρχιτεκτονική» του θεσσαλικού ΑΕΙ. Οι αλλαγές που θα γίνουν για τμήματα και φοιτητές θα ισχύσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ωστόσο η μετάβαση στο νέο καθεστώς σε διοικητικό επίπεδο θα ξεκινήσει να δρομολογείται με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ταχυδρόμο», ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος εκτίμησε ότι η οριστική πρόταση του Υπουργείου θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 10 - 15 ημερών και θα έχει πλέον τη μορφή του σχεδίου νόμου.

Ο νέος - δεύτερος κύκλος διαβούλευσης - αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και εφόσον γίνουν τυχόν τροποποιήσεις το σχέδιο νόμου θα πάει προς ψήφιση αρχικά στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να ξεκινήσουν να ετοιμάζονται οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο 2019.