Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού που υπάρχει κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Ελευθερώνει ένα υγρό, το οποίο προστατεύει το σπέρμα και ουσιαστικά αυτός είναι και ο ρόλος του.

Συχνά προκαλεί προβλήματα, σε νέες ή μικρότερες ηλικίες και χαρακτηρίζεται για τη συχνότητα των λοιμώξεων που υφίσταται, τις λεγόμενες προστατίτιδες. Με την πάροδο της ηλικίας ξεκινάει και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ενώ ειδικά στον δυτικό κόσμο δεν λείπουν τα υψηλά ποσοστά καρκίνου του προστάτη, που έρχεται δεύτερος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Προστατίτιδα

Όταν μιλάμε για προστατίτιδα αναφερόμαστε είτε στην οξεία είτε στην χρόνια βακτηριακή. Είναι πολύ σημαντικό στην οξεία προστατίτιδα να μπορείτε να αντιμετωπιστεί αμέσως η μόλυνση με ειδική αντιβίωση για να περιοριστούν τα βακτήρια, αλλιώς η πάθηση υποτροπιάζει και μετατρέπεται σε χρόνια. Το μικρόβιο είναι μεταδοτικό στον ερωτικό σύντροφο μόνο αν ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα συμπτώματα είναι δυσουρία, επιτακτική ανάγκη ούρησης, αιματουρία, πόνος χαμηλά το υπογάστριο, πόνος στους όρχεις ή επώδυνη εκσπερμάτιση.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή η αύξηση του μεγέθους του, μπορεί να είναι τέτοια ώστε ο προστάτης να ζυγίζει όσο ένα πορτοκάλι. Εξαιτίας αυτής της αύξησης, ο προστάτης επηρεάζει την ουρήθρα και κατά συνέπεια εμποδίζει την ούρηση.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι η υπερπλασία σχετίζεται με καρκίνο. Αν αντιμετωπίζετε επιτακτική ούρηση, δυσκολία στο να ξεκινήσει η ούρηση και ασθενή ούρηση, τότε κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Καρκίνος προστάτη

Καρκίνο στον προστάτη έχουμε όταν τα κύτταρά του διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να προσβάλλουν και τα πέριξ όργανα και να επεκταθούν μέσω της λέμφου.Πολύ σημαντικό στον καρκίνο του προστάτη είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση προτού να είναι αργά.

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Παντελής Κατσίβας

Ιστοσελίδα: katsivas-urology.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2108074866