Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία της Ελασσόνας ο θάνατος του Δρ. Κοινωνιολογίας Κώστα Σαχινίδη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας.

Ο Κωνσταντίνος Γ. Σαχινίδης γεννήθηκε το 1953 στη Γαλανόβρυση του Νομού Λάρισας. Σπούδασε στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με έδρα την Αθήνα, όπου έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (1976) και αργότερα τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας (1994). Συγγραφέας με πλούσιο και ποικίλο συγγραφικό έργο, τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Είχε αναπτύξει πολλές πνευματικές δραστηριότητες συμμετέχοντας σε πολλά επιστημονικά και άλλα συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπου πραγματοποίησε έναν μεγάλο αριθμό διαλέξεων με πρωτότυπες ανακοινώσεις. Επίσης στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και αρκετές πρωτότυπες μελέτες και επιστημονικά και άλλα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, σε πρακτικά συνεδρίων καθώς και σε πολλά έγκυρα Περιοδικά και Εφημερίδες.

Ήταν εκδότης και Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού ΄΄ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ΄΄ του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού που εκδίδεται επί πέντε συνεχή χρόνια, κάθε τρίμηνο.

Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και διδάσκων της Χορευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.-Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, με έδρα την Καλλιθέα Αττικής.

Ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, με έδρα την Γαλανόβρυση του Νομού Λάρισας.-Υπήρξε βασικός διοργανωτής πλήθους φεστιβαλικών εκδηλώσεων που έγιναν στα μεγαλύτερα θέατρα και στάδια της Αθήνας και αλλού.

Μάλιστα ορισμένες από τις εκδηλώσεις αυτές έγιναν κορυφαίοι θεσμοί, σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως ήταν το ΄΄Πανόραμα παραδοσιακών Χορών΄΄, με συμμετοχή 80 και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων. – Υπήρξε Συντονιστής Προγραμμάτων στην Λαϊκή Επιμόρφωση Νομαρχίας Πειραιά (1996-1999 ).Επίσης είναι ο βασικός διοργανωτής και Διευθυντής του Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ ΄΄ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ΄΄ που γίνεται επί 13 συνεχή χρόνια σε εννέα Δήμους της Κεντρικής και της Νότιας Ελλάδας και απλώνεται στις περιοχές Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αττικής.

Για πολλά χρόνια (27) δίδαξε αφιλοκερδώς θεωρητικά και κινησιολογικά μαθήματα χορού, κυρίως στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1989-2005), στον Σύλλογο Νέων Επαρχίας Ελασσόνας (1981-1986), στο Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (1990-2007), στη Νομαρχία Πειραιά, στη ΝΕΛΕ Αθηνών κ.λπ. Με τις χορευτικές του ομάδες έδωσε πολλές παραστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε άλλες χωρες όπως : ΚΙΝΑ, ΗΠΑ, ΚΟΥΒΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ κ.α. Επίσης έκανε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε πολλά κανάλια ενώ έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Για το έργο και την προσφορά του βραβεύθηκε από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τη Νομαρχία Αττικής, τη Νομαρχία Πειραιώς, την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών κ. ά. ενώ τιμήθηκε με μετάλλια και ειδικές τιμητικές πλακέτες από δεκάδες Πολιτιστικούς Φορείς και Δήμους της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Έργα του : • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, έκδοση του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού (Κ.Ε.Χ.Ο.Λ.Π.), Αθήνα 1995, σελ.254. • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, έκδοση του οίκου ΄΄Πολυμέσα Εκπαιδευτική-Μηχανική΄΄, Αθήνα 2001, σελ.300. Το βιβλίο συνοδεύεται από δύο CD, τα οποία περιέχουν παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής Μεσολογγίου και του Αιτωλικού που ερμηνεύουν τρεις τοπικές παραδοσιακές ορχήστρες. • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, συλλογικός τόμος. Εκδόθηκε με δική του επιμέλεια από τις εκδόσεις «Παπαζήση», Αθήνα 1999, σελ.154. • ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ένθετο βιβλίο στο ομότιτλο CD που περιέχει παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου με παραδοσιακή ορχήστρα, έκδότης: Κρόνος, Αθήνα 2000, σελ.32.

elassonanews.gr