Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας το Πασχαλινό εργαστήρι για γονείς και παιδιά με τίτλο: «Κουλούρες και ζυμώματα της Λαμπρής».

Τώρα που πλησιάζει η ημέρα της Λαμπρής, οι μικροί μας φίλοι πέρασαν ένα  πρωινό Κυριακής στο Μουσείο, μαθαίνοντας για τον Απρίλη τον Αη-γιωργίτη και το Λαμπριάτη και για τα πασχαλινά έθιμα της παράδοσης. 

Μίλησαν για τα λαζαράκια, τα λαζαρικά και τις λαζαρίνες, για τον τρόπο που οι νοικοκυρές έβαφαν παλιά τα κόκκινα αυγά και για τον τρόπο που παρασκεύαζαν το ειδικό ψωμί της Λαμπρής, τη Λαμπροκουλούρα.

Εν συνεχεία, προχώρησαν σε πασχαλινά ζυμώματα, κάνοντας μαζί με τους γονείς τους υπέροχες «Λαμπροκουλούρες», λαζαράκια και κουλούρια. Με μεράκι και πολλή φαντασία κέντησαν τις κουλούρες της Λαμπρής με ζυμαρένια στολίδια και κόκκινα πασχαλινά αυγά.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η πασχαλινή εβδομάδα για σχολεία με θέμα «Ήρθε ο Λάζαρος με Λαζαράκια για μαθητές Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης. 

Οι πασχαλινές  δράσεις του Μουσείου θα κορυφωθούν τη Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη, 10-11 Απριλίου,  οπότε θα πραγματοποιηθεί το Πασχαλινό Εργαστήρι ελεύθερης συμμετοχής «Οι λαμπάδες της Λαμπρής» στο κέντρο της πόλης. 

Συγκεκριμένα, το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί και τις δύο μέρες από 9:00-13:00 στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα περιλαμβάνει  κατασκευή λαμπάδων. 

 Οι συμμετέχοντες, θα κάνουν λαμπάδες με φυσικά υλικά, αγαπημένα στα χρόνια της παράδοσης, που θα πάρουν ζωή μέσα από σύγχρονες ευφάνταστες συνθέσεις. 

Με αυτόν τον τρόπο το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο ως ζωντανό κύτταρο πολιτισμού προετοιμάζει τους φίλους του για τη Λαμπρή με ένα εργαστήριο εκτός των τειχών του Μουσείου, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι. 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη χωρίς προσυνεννόηση με το Μουσείο.