Ο 80ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά << Ο Θαλής >>,της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, για τους μαθητές Β’, Γ’ Γυμνασίου και Α’ , Β’ και Γ’ Λυκείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στο 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας (Αιόλου 4),  στις 9:00 π.μ.. Διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Ε.Μ.Ε. και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

    Η συμμετοχή των μαθητών και φέτος ήταν πολύ υψηλή (472 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων έλαβαν μέρος).Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για τη διάδοση και εμβάθυνση της μαθηματικής σκέψης στη νέα γενιά.

      Ο θεσμός των διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας έχει μεγάλη ιστορία και βαθιά απήχηση στην ελληνική εκπαίδευση και την κοινωνία. Οι διαγωνισμοί γίνονται σε τρία διαδοχικά στάδια με το σύστημα της πρόκρισης των κορυφαίων μεταξύ των αρίστων, με κοινά θέματα σε όλη τη χώρα και αδιάβλητο σύστημα εξέτασης και επιλογής.  Ο τελικός σκοπός είναι η επιλογή των Εθνικών Ομάδων Μαθηματικών που εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πέρα όμως από το καθαρά διαγωνιστικό κομμάτι της διαδικασίας, οι διαγωνισμοί αυτοί αναδεικνύουν τη χαρά της συμμετοχής σε μια πνευματική άμιλλα ανθρώπων που αγαπούν τα Μαθηματικά και την κριτική σκέψη. Καθηγητές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και μαθητές, σε καθαρά εθελοντική βάση συντηρούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους τον κορυφαίο αυτό θεσμό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κάθε χρόνο.

    Το Παράρτημα Λάρισας της Ε.Μ.Ε. παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας που δημιουργήθηκε λόγω του Πανελληνίου Συνεδρίου της Ε.Μ.Ε. που έγινε στη Λάρισα το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου 2019, διοργάνωσε και φέτος, πάντα σε εθελοντική βάση, μαθήματα προετοιμασίας για όσους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού επιθυμούσαν να λάβουν μέρος. Παρατηρήθηκε μάλιστα φέτος ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στα μαθήματα αυτά.

   Η Διοικούσα Επιτροπή  της Ε.Μ.Ε. ευχαριστεί τους μαθητές που έλαβαν και φέτος μέρος δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές των τελευταίων χρόνων, καθώς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μέλη της Ε.Μ.Ε. Λάρισας, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στήριξαν με την παρουσία τους τον διαγωνισμό.

    Ευχαριστεί τέλος, τον διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ι. Καψάλη και τα στελέχη της υπηρεσίας καθώς και τους διευθυντές του 2ου Γ.Ε.Λ. και του 15ου Γυμνασίου κ.κ. Χ. Γιαλαμά και Β. Γιαννόπουλο αντίστοιχα, για τη φιλοξενία τόσο του διαγωνισμού όσο και των μαθημάτων προετοιμασίας. Τέλος, θερμότατες ευχαριστίες απευθύνονται στους εθελοντές διασώστες της ομάδας Ε.Ο.Δ.Υ.Α. για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη της διαγωνιστικής διαδιακασίας.