Ιστορική μέρα η χθεσινή για το ΤΕΙ Θεσσαλίας αφού ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χθες έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους. Το πρωί στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος έφθασε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να «πιάσει δουλειά». Ο πρύτανης του Π.Θ. κ. Ζήσης Μαμούρης, συνοδευόμενος από τους αντιπρυτάνεις, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ και λοιπό διδακτικό προσωπικό) και το διοικητικό προσωπικό.

Στόχος είναι, όπως ανακοίνωσε, μέσα στο επόμενο εξάμηνο να ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά που αφορούν στη συγχώνευση και από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να είναι σε θέση τουλάχιστον τα περισσότερα από τα νέα τμήματα που ιδρύονται να λειτουργήσουν. 

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης καλωσόρισε τους νέους «συγκάτοικους» όπως τους χαρακτήρισε και δήλωσε πως πλέον ξεκινά μια νέα εποχή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσσαλία. «Η μέρα είναι ιστορική. Όλο αυτό για το οποίο συζητούσαμε-διαφωνούσαμε, έφτασε σε ένα τέλος…»

Τα επόμενα βήματα

Στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Μαμούρης μαζί με τους αντιπρυτάνεις παρουσίασε το σχέδιο που θα ακολουθηθεί ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάβαση-ένταξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ξεκινώντας από το θέμα της μισθοδοσίας, ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλαχθούν οι μισθοί του προσωπικού και μέχρι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των λογισμικών των δύο ιδρυμάτων, το γραφείο της Λάρισας θα στέλνει τις καταστάσεις μισθοδοσίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από εκεί θα γίνονται οι ενέργειες αποστολής στην Ενιαία Αρχή για την πληρωμή τους. Μάλιστα, τους ανακοίνωσε ότι και τα αναδρομικά τους για τα οποία ανησυχούσαν θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους καθώς το ΦΕΚ του σχεδίου νόμου αναμένεται να υπογραφεί μετά τις 21 Φλεβάρη. 

Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στα Γενικά Τμήματα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μαμούρης ξεκαθάρισε ότι τα μέλη ΔΕΠ μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ θα θεωρούνται αυτόματα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία. Επίσης συγκροτείται ένα συμβούλιο μετάβασης για να τρέξει το όλο εγχείρημα της συνένωσης το οποίο θα προκύψει μετά από εκλογές. Όλες οι εκλογές όπως και ο έλεγχος νομιμότητας θα διενεργούνται από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 30 Μαΐου θα γίνουν εκλογές κοσμητόρων, ενώ ο κ. Μαμούρης ανέφερε ότι στις σκέψεις είναι σε κάθε νέο τμήμα να υπάρχουν πενταμελείς επιτροπές που θα ορισθούν από τη Σύγκλητο ενώ για τμήματα που καταργούνται υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει άτυπα ένας πρόεδρος, ο εκλεγμένος και ο αναπληρωτής του. Όσα τμήματα δεν είχαν εκλεγμένο πρόεδρο θα ορίσει η Σύγκλητος.

Σε κάθε νέο τμήμα θα συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή με καθηγητές του ΤΕΙ που θα αναλάβουν τη σύνταξη του νέου προγράμματος σπουδών, το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει γρήγορα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Σταδιακά θα υπάρξει μείωση των φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αύξηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου. 

Η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου αναφέρθηκε στο κομμάτι της έρευνας δηλώνοντας ότι ήδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει προεργασία προκειμένου μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν στο ΤΕΙ να συνεχίσουν ομαλά. Ο αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία τμήματος Οικονομικών Στοιχείων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ώστε μέχρι να γίνει η συγχώνευση των λογισμικών των δύο ιδρυμάτων να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στις πληρωμές. 

Νατάσα Πολυγένη (Ελευθερία)