Συνολικά 91.603.506 ευρώ θα διατεθούν ως τακτική επιχορήγηση στα ΑΕΙ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό, με 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (9,7 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (7,3 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (6,7 εκατ. ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (6,6 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα, η Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (723.668 ευρώ) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (741.988 ευρώ) λαμβάνουν τη μικρότερη επιχορήγηση.

«Φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα», επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.