Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα οποία χαρακτηρίζονται μέτριας δυσκολίας.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με κείμενο που τους δόθηκε από άρθρο του Δ. Ν. Μαρωνίτη, προσαρμοσμένο για τον σκοπό της αξιολόγησης.
Τα θέματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας αφορούσαν τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου.
Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν φέτος τις θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Εμπορικού Ναυτικού και τις στρατιωτικές σχολές ξεπερνούν τους 104.000
Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 είναι 74.692 (δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών κ.ά. σχολών, που ορίζονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία).
Οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7).