Στα τέλη Απριλίου η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Κιλελέρ κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο, για την περιοχή, φαινόμενο. Ενας από τους 100 κατοίκους του χωριού Μόδεστος Λάρισας αρνήθηκε να καταβάλει τα χρέη του, στέλνοντας το περιβόητο εξώδικο-καρμπόν που κυκλοφορεί μεταξύ των οπαδών του αυτόκλητου «σωτήρα» Αρτέμη Σώρρα και παραπέμπει για αποπληρωμή σε μια αμύθητη περιουσία. Τι κι αν ο εμπνευστής αυτής της εκστρατείας παρέμενε τότε φυγόποινος. Τι κι αν έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που υπόσχεται. Η θεσσαλική δημοτική επιχείρηση δεν ήξερε πώς έπρεπε να αντιδράσει.
Ζητήθηκε η γνωμοδότηση δικηγόρου με έδρα τη Λάρισα. Στο αναλυτικό κείμενό της που είναι σε γνώση της «Καθημερινής» εκείνη εξηγούσε: «Δεν έχει αποδειχθεί με κανένα τρόπο, σε κανένα χρονικό σημείο και από οποιοδήποτε μέσο, η ύπαρξη, παρακατάθεση, ή διαχείριση του ποσού των 600 δισ. δολαρίων. Νομικώς δε, σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται καμία σχέση ή οδός που να συνδέει το ως άνω ποσό με τον οφειλέτη της επιχείρησής σας».
Απόπειρες εκφοβισμού
Η δικηγόρος χαρακτήριζε το εξώδικο περισσότερο «φιλολογικό» ή «φιλοσοφικό», παρά νομικό κείμενο. Τόνιζε ακόμη ότι κατατίθενται μηνύσεις κατά δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών από οπαδούς του Σώρρα «με σκοπό την ανάσχεση και τον εκφοβισμό τους ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους». Η συμβουλή της προς τη δημοτική επιχείρηση ήταν να κάνει ό,τι προβλέπεται, όπως διακοπή παροχής νερού, ή αφαίρεση μετρητή.
Τον ίδιο μήνα και ο Δήμος Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου ζήτησε τη γνωμοδότηση δικηγόρου για τις εξώδικες δηλώσεις που είχαν στείλει τέσσερις οφειλέτες. Τον Δεκέμβριο και ο Δήμος Θέρμης έψαχνε νομικές συμβουλές για τον ίδιο λόγο. Θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα θέματα θα ήταν εδώ και καιρό λυμένα. Οσους μήνες, όμως, ο Σώρρας παρέμενε κρυμμένος σε υπόγειο πολυκατοικίας στον Αλιμο, μακραίνοντας μαλλιά και γένια για να θυμίζει μοναχό, δικηγόροι, δημοτικοί υπάλληλοι και εφοριακοί προσπαθούσαν –έστω και σε μικρότερη συχνότητα απ’ ό,τι το 2016– να μαζέψουν τα απόνερα των θεωριών συνωμοσίας που είχαν διαδοθεί.
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, κατά την απολογία του Σώρρα στην Ευελπίδων, οι οπαδοί του σήκωσαν πλακάτ υποσχόμενοι –ξανά– οριστικό ξεχρέωμα. Παρέπεμπαν σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου υποτίθεται ότι είναι κατατεθειμένα τα χρήματα που θα μας σώσουν. Ομως, από τις 15 Δεκεμβρίου 2016, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερώσει με έγγραφό της την Οικονομική Αστυνομία ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι ανύπαρκτοι. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες Attica, Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς είχαν απαντήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι οι λογαριασμοί για την εξόφληση του δημοσίου χρέους δεν υφίστανται.
Τα εξώδικα του Σώρρα είχαν κατατεθεί από αρτοποιούς, μηχανικούς, αγρότες, πρώην αστυνομικούς, ιδιοκτήτες μαντρών αυτοκινήτων, συστηματικούς οφειλέτες του Δημοσίου των οποίων τα ακίνητα τελικά δεσμεύθηκαν, ακόμη και από λαθρέμπορο ποτών που είχε εντοπίσει το ΣΔΟΕ στη Θεσσαλία.
Αυτή τη λύση επέλεξε αρχικά και δημόσιος υπάλληλος που δεν μπορούσε να καλύψει τις δόσεις για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. «Στείλαμε εξώδικο στην τράπεζα, μπας και καταφέρουμε κάτι», λέει στην «Κ» ζητώντας να μη δημοσιευθεί το όνομά του λόγω της εργασίας του. Οταν είδε ότι δεν αλλάζει κάτι, ζήτησε τη βοήθεια της ένωσης δανειοληπτών αναζητώντας νόμιμη διέξοδο. Συμβουλεύθηκε δικηγόρο που του είπε να «μην έχει αυταπάτες» για τα εξώδικα του Σώρρα και κατέφυγε στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Τελικά κατάφερε μέσω της νόμιμης οδού με απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας να κουρέψει στο 57% τα χρέη του και έχει μπει σε ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό.
Αυτός, όμως, φαίνεται ότι ήταν η εξαίρεση. Μιλώντας με τέσσερα πρώην μέλη της οργάνωσης του Σώρρα «Ελλήνων Συνέλευσις», η «Κ» διαπίστωσε ότι παρά τη φυγή τους ακόμη θεωρούν βάσιμο το αφήγημα των 600 δισ. «Δεν έμπαινε σε λεπτομέρειες ποτέ για το παρελθόν του. Αφηνε τεχνηέντως να πλανάται μυστήριο», λέει ένας εξ αυτών που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Αλλο πρώην μέλος της οργάνωσης, ο Λαρισαίος Δημήτρης Καζαμίας, λέει στην «Κ» ότι ήταν λάθος τους που δεν είχαν ελέγξει τις δικαστικές υποθέσεις που είχε εις βάρος του ο Σώρρας. «Οταν είσαι ένας λαός που πνίγεσαι στα χρέη θα ρωτήσεις “ποιος είσαι εσύ” σε αυτόν που απλώνει το χέρι να σε σώσει;» υποστηρίζει. Ο κ. Καζαμίας όπως και άλλα πρώην μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις» έβγαιναν συχνά σε εκπομπή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Astra στον Βόλο που προμόταρε τις θέσεις τους. Σε μία από τις παλιές εμφανίσεις του έλεγε: «Οι Ελληνες τώρα μπορούν και ξεχρεώνουν. Την εφορία τους, όλα τα Ταμεία, τις τράπεζες (...) Ολοι όσοι ζουν στα χωριά να κάνουν την εξώδικη διαταγή για το νερό, ξεχρεώνουμε και το νερό».
Οι αποχωρήσεις
Ο κ. Καζαμίας είναι ένα από τα δεκάδες πρώην μέλη που διαγράφηκαν ή αποχώρησαν τους τελευταίους μήνες. «Ενας ηγέτης δεν κρύβεται», λέει και αποκαλεί «καραγκιοζιλίκια» τις επικλήσεις των οπαδών στους «Ελλάνιους Θεούς». Στα τέλη Μαΐου σε ηχητικό μήνυμα από το κρησφύγετό του, ο Σώρρας προσέβαλε τον ίδιο αλλά και το παιδί του. Το πρώην μέλος όμως εξακολουθεί να μην αμφιβάλλει για τα χρήματα. «Είδαμε όλα τα στοιχεία στο Διαδίκτυο. Είδαμε να μη βγαίνει κανένας κρατικός φορέας να τα καταρρίψει», λέει.
Στα τέλη του 2016 τα γραφεία της οργάνωσης είχαν ξεπεράσει τα 200, ενώ μέλη της προσεγγίζονταν και από κόμματα ή ομάδες της ακροδεξιάς για πιθανές συμμαχίες. Οπως λένε πρώην μέλη, όλα τα γραφεία ήταν αυτοχρηματοδοτούμενα. Κεντρικά δεν τους δινόταν καμία οικονομική βοήθεια. Το δωδεκαμελές συμβούλιο σε καθένα μοιραζόταν τα έξοδα. Η εγγραφή μέλους κόστιζε 5 ευρώ, σε κάποια γραφεία υπήρχε και μηνιαία εισφορά. «Δεν σημαίνει ότι όλα ήταν ενεργά. Το να έχεις μια αποθήκη και να βάλεις μια ταμπέλα δεν λέει κάτι», τονίζει πρώην στέλεχος. Αρκετές αποχωρήσεις σημειώθηκαν από τη στιγμή που ο Σώρρας επινόησε ένα παράξενο κράμα αρχαιολατρίας και εθνικισμού. Εφηύρε μια υποτιθέμενη γλώσσα την οποία αποκαλεί «αιθερική γραφή», αντικαθιστώντας κάποια γράμματα του ελληνικού αλφάβητου με σύμβολα.
Ολα αυτά δεν προβλημάτισαν τους περίπου 500 οπαδούς του που επί τρεις ώρες ανέμιζαν ελληνικές σημαίες έξω από την Ευελπίδων την Πέμπτη. Ενας εκ των συγκεντρωμένων που καθοδηγούσε το πλήθος στα συνθήματα αποκάλεσε προδότες τους πολιτικούς και είπε ότι «η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με θάνατο».
Ο αρχηγός τους κρίθηκε προφυλακιστέος. Μεταξύ άλλων κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, διασπορά ψευδών ειδήσεων. Μέχρι να βγει η απόφαση για την προφυλάκισή του τέσσερα γεροδεμένα μέλη της οργάνωσης παρέμεναν έξω από το κτίριο του ανακριτή καθοδηγώντας με τις κινήσεις τους τους οπαδούς που είχαν μαζευτεί εκεί και δίνοντας σήμα να απαγγείλουν δυνατά τον «όρκο του πολεμιστή». Αυτοί έγνεψαν αργότερα στο πλήθος να απομακρυνθεί από τα δικαστήρια. Στα πηγαδάκια που είχαν στήσει εκεί οπαδοί του κάποιος εξηγούσε πως στο παρελθόν ήταν «ταγμένος σε μεγάλο κόμμα», άλλος έδειχνε σε ομοϊδεάτη του μια λαβή χαιρετισμού με την οποία τα δύο χέρια σχηματίζουν τον μαίανδρο και ένας ακόμη μονολογούσε για το «πώς γίνεται να μην πείθονται όλοι οι Ελληνες» από όσα διαλαλεί ο Σώρρας.


Γιάννης Παπαδόπουλος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)