Παρά το ότι το πρώτο μεγάλο κύμα ασθενών και κρουσμάτων είχε εντοπιστεί σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο, μετά την επιστροφή 53 κατοίκων των περιοχών αυτών από εκδρομή στους Αγίους τόπους, πλέον η Αθήνα αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα εντοπίζονται σε Ανατολική Αττική και Πειραιά.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη όπου είχε ανιχνευτεί η πρώτη ασθενής του κορωνοϊού στην Ελλάδα (και άλλα περίπου 10 κρούσματα επαφές της), υπάρχει τώρα μια μικρή εστία, η οποία δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό.

Τριάντα ένα κρούσματα αναφέρονται συνολικά μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, στην Ηλεία και την Αχαΐα, η εστία παραμένει ενεργή. Τα κρούσματα που κατέγραφε ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του στις 24/03, ήταν 43 στην Ηλεία, 11 σε Αχαΐα και Ζάκυνθο.

Τέσσερις ημέρες πριν, στις 20 Μαρτίου, ο αριθμός των περιστατικών ήταν αντίστοιχα 41, 9 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού και η μετάδοσή του στον πληθυσμό.

Οι ειδικοί προβληματίζονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη του κορωνοϊού σε Καστοριά και Κοζάνη. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε ήταν ο 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος και έχασε τη ζωή του.

Έως τώρα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφεί συνολικά 19 κρούσματα, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζεται στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά που έχουν μπει σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού, μπήκε σε καραντίνα και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για τις επόμενες δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί εννέα κρούσματα, αγνώστου προέλευσης.

Τέλος, μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στις εξής περιοχές: Σερρών, Λάρισας, Μεσσηνίας, Έβρου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Πιερίας, Μυτιλήνης, Εύβοιας, και Κιλκίς. Μέχρι τις 24 Μαρτίου, είχε καταγραφεί από ένα κρούσμα σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες.

aftodioikisi.gr