Με δημόσια δήλωσή του ο Παναγιώτης Νάνος, διοικητής Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, γνωστοποιεί την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να γνωστοποιήσω την υποψηφιότητά μου για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Με την σημερινή δήλωση θέλω να μοιραστώ μαζί σας βασικές σκέψεις για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Δεν θα μιλήσω για την σκληρή πραγματικότητα, όλοι σας έχετε βιωματική αντίληψη. Θα παρουσιάσω συνοπτικά σχέδιο για την Ανάπτυξη της περιοχής, την τόνωση της απασχόλησης, την διαχείριση του φυσικού, ιστορικού και κοινωνικού Περιβάλλοντος.

Η εποχή μς δεν θέλει άλλα λόγια και διαπιστώσεις.

Είναι ώρα να περάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με μετρήσιμα αποτελέσματα για τις κοινότητες και τους ανθρώπους. Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα που θα μας οδηγήσει σε μια εποχή Δημιουργίας και Ανάπτυξης.

Ρωτάνε κάποιοι: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάϊο του 2019, γιατί από τώρα η συζήτηση;

Διότι η διεκδίκηση της δημοτικής αρχής προϋποθέτει χρόνο για επαφές, κοινωνική διαβούλευση, ζύμωση ιδεών, κοινωνικές συμμαχίες, πέρα από κομματικές προσεγγίσεις. Είμαστε μια ανεξάρτητη κίνηση με στελέχη από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, αλλά με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την πεποίθηση ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής και ενός σύγχρονου τρόπου διοίκησης που οι εποχές επιβάλλουν.

Έπειτα, ο δήμος λίμνης Πλαστήρα έχει την ιδιαιτερότητα το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων να ζούνε μόνιμα στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν την πραγματική εικόνα της οικονομικής ύφεσης και της εγκατάλειψης της περιοχής. Αυτή την εποχή τα χωριά μας σφύζουν από ζωντάνια, η παρουσία των ετεροδημοτών μας δίνει την δυνατότητα να κοινοποιήσουμε το λόγο μας, να αξιολογήσουν τις αρχές και τις θέσεις μας, να συνεισφέρουν στην τελική μας πρόταση Ανάπτυξης.

Τι νέο φέρνει η δική μας υποψηφιότητα;

Πρώτα πρεσβεύουμε αρχές και αξίες που θέτουν τον δημότη – πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής. Θέλουμε να τον κοιτάζουμε στα μάτια με σεβασμό, χωρίς να μετατρέπουμε την ανάγκη και το δικαίωμά του σε «εξυπηρέτηση» και «χάρη» που θέλει ως αντίχαρη την ψήφο του.

Προτείνουμε στους δημότες ένα άλλο ήθος και ύφος άσκησης της εξουσίας, που θα υπακούει στην ρήση του Πρωταγόρα «Πάντων χρημάτων[…] μέτρον Άνθρωπος».

Δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη την Δημοκρατία μέσα από λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό και ανοιχτή κοινωνική λογοδοσία που σήμερα είναι άγνωστη, αν και από το νόμο υποχρεωτική. Εμείς δεν έχουμε λόγους να κρυβόμαστε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και να λογοδοτούμε στους εαυτούς μας. Θα βγούμε να μιλήσουμε ανοιχτά, ακριβώς διότι δεν φοβόμαστε τους πολίτες, αλλά και διότι θέλουμε την κοινωνία φυσικό μας σύμμαχο.

Είμαστε αυτοί που θα απελευθερώσουμε κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο. Στο πλαίσιο αυτό σύλλογοι, φορείς, νέοι επιστήμονες, επαγγελματίες θα βρουν την θέση τους για να συν-διαμορφώνουμε την Ανάπτυξη με όρους κοινωνικής οικονομίας.

Πρώτο μέτρο η τόνωση της απασχόλησης και η στήριξη των ανέργων, μέσα από την δημιουργία Τοπικού Μητρώου Απασχόλησης στο Δήμο.

Φέρνουμε ένα νέο μοντέλο Ανάπτυξης της Λίμνης Πλαστήρα, με βάση την διεθνή, ευρωπαϊκή εμπειρία και τα θετικά παραδείγματα, της χώρας μας. Αυτό χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, σύγχρονες αντιλήψεις για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου, προπάντων δράσεις για το πολύτιμο κεφάλαιο που είναι οι άνθρωποι. Αξιοποιώντας την προσφορά της ΑΝΚΑ ΑΕ με την υλοποίηση των προγραμμάτων ΛΗΝΤΕΡ, θα στοχεύσουμε στην δημιουργία υπεραξίας για να μοιραστεί στους τοπικούς παραγωγούς και τα χωριά, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία.

Άξονες Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Λίμνης Πλαστήρα:

Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της υπάρχουσας γεωργικής δραστηριότητας, στην δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για να λυθεί το πρόβλημα αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων (από αυτό εξαρτώνται οι μελλοντικές επιδοτήσεις), την αξιοποίηση του δασικού πλούτου με νέα προϊόντα, την ανάδειξη νέων καλλιεργειών, αρωματικών φυτών, δενδροκαλλιεργειών, κ.ά.

Επενδύουμε στον δευτερογενή τομέα, ενισχύοντας τις υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας για την δημιουργία νέων ατομικών ή συλλογικών επιχειρήσεων, όπου υπάρχει δυνατότητα. Δίνουμε έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, τα γαλακτοκομικά, την παραγωγή και διάθεση κρέατος και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, κλπ.

Επενδύουμε στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα για την τουριστική ανάπτυξη θέτουμε στόχο για «τουρισμό 4 εποχών και όλων των ημερών στη λίμνη Πλαστήρα». Στοχεύουμε να καταστούν βιώσιμες όλες οι επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει, εκατομμύρια κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων είναι λάθος να απαξιώνονται και να μένουν κλειστές.

Έχουμε σχέδιο ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, το οποίο θα τεθεί στην κρίση των επαγγελματιών της περιοχής και μαζί τους θα το υλοποιήσουμε. Άμεσος στόχος η προσέλκυση ξένων τουριστών, σε πρώτη φάση μέρος όσων επισκέπτονται τα Μετέωρα, έπειτα σε πολίτες χωρών που έχουν θάλασσα αλλά τους λείπει η εμπειρία των βουνών.

Συνδέουμε την περιοχή με όλες τις μορφές της Εκπαίδευσης, με στόχο να καταστεί η λίμνη Πλαστήρα πρότυπο κέντρο εκπαιδευτικών και βιωματικών δραστηριοτήτων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνδέουμε την λίμνη Πλαστήρα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και επιλεκτικά του Εξωτερικού.

Στόχος μας οι ερευνητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μέσα από τον θεσμό των Θερινών Ακαδημιών.

Απώτερος στόχος μας να γίνει η λίμνη Πλαστήρα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.

Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε νέες υπηρεσίες:

Γραφεο Ανάπτυξης με σύμβουλο επενδύσεων, ο οποίος θα παρακολουθεί ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, θα αναζητά ευκαιρίες και θα ενημερώνει άμεσα δημότες και επιχειρηματίες.

Γραφείο Τουρισμού, Εκπαίδευσης και Προβολής για την υποστήριξη των προγραμμάτων, με έμφαση τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Συμβούλιο Τουρισμού Λίμνης Πλαστήρα από επαγγελματίες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Δημιουργούμε το Ανοικτό Μουσείο Αγράφων, με μια σύγχρονη αντίληψη στη διαχείριση του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος. Στόχος μας η δημιουργία εκατοντάδων σημείων αναφοράς σε όλα τα χωριά, τα οποία με το χρόνο θα αυξάνουν, έτσι ώστε η παραλίμνια περιοχή να είναι δυναμικά και αέναα αναπτυσσόμενη, με σκοπό η μεγιστοποίηση της παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή.

Δημιουργούμε το Ταμιείον Περιβάλλοντος, με στόχο την άμεση ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος με δεντροστοιχίες, βελτίωση της αισθητικής αποκατάστασης στα τραυματισμένα σημεία των οικισμών, των δρόμων, με ανάδειξη θέσεων θέασης, κυρίως με την δημιουργία μικρών ή μεγαλύτερων θεματικών πάρκων, αναψυχής και άλλων μορφών.

Δημιουργούμε σημεία αναφοράς για τη Νεολαία.

Σε συνεργασία με τους νέους θα επενδύσουμε στην δημιουργική απασχόληση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό την διασκέδαση. Θέλουμε να γίνουν τα χωριά μας ελκυστικά σε παιδιά και εγγόνια μεταναστών και επισκεπτών, ακριβώς για να κτίσουν τις μνήμες του μέλλοντος. Θέλουμε να συνδέσουν τα παιδικά τους βιώματα με τον τόπο μας, ώστε να είναι οι αυριανοί μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

(Αναλυτικό πρόγραμμα με τα έργα για κάθε παραγωγικό τομέα και Κοινότητα θα παρουσιαστούν αφού προηγηθεί κοινωνική διαβούλευση για την ιεράρχιση των αναγκών.)

Είμαστε κίνηση πολιτών πέρα από πολιτικά κόμματα

Είμαστε μια μεγάλη ομάδα έμπειρων ανθρώπων με πολύχρονη και βαθιά γνώση της Δημόσιας Διοίκησης, με θητεία στην Αυτοδιοίκηση, με γνώση των ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων. Μαζί με την εμπειρία, οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι θα φέρουν ιδέες και προτάσεις. Προπάντων μας διακρίνει η αγάπη για τον τόπο και η ανιδιοτελής προσφορά, στοιχεία που αποτελούν στιβαρή πρόταση – αντίδοτο στην παρακμή, τις πελατειακές σχέσεις και πρακτικές που χρεοκόπησαν τον τόπο.

Είμαστε μια αληθινά ανεξάρτητη κίνηση δημοτών που έρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, επώνυμα στελέχη διαφορετικών κομμάτων που έχουν κοινές ιδέες και αξίες για την Ανάπτυξη των χωριών της λίμνης Πλαστήρα. Ο πλουραλισμός των ιδεών είναι η δύναμή μας. Δικαίως κάποιοι θορυβήθηκαν από την δυναμική του συνδυασμού μας, αλλά είναι ανέντιμο και ηθικά ανεπίτρεπτο να διαδίδουν ότι είναι κυβερνητικό ψηφοδέλτιο. Όμως ο λαός μας λέει ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης την πρώτη μέρα χαίρεται»΄, όταν ανακοινωθούν τα ονόματα θα καταλάβουν όλοι την ανεξαρτησία του συνδυασμού. Η αληθινή όμως τιμωρία θα έλθει από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα επιλέξουν με την ψήφο έντιμους ανθρώπους με ήθος και ικανότητα να ξεκολλήσουν το κάρο της Ανάπτυξης από τον βάλτο…

Ανοιχτό προσκλητήριο

Απευθύνουμε ανοιχτό προσκλητήριο σε όλους τους δημότες, να γίνουν συνοδοιπόροι στον ωραίο αγώνα. Άρχισε ένα ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ για την οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη των Κοινοτήτων της Λίμνης Πλαστήρα. Μια νέα εποχή ανατέλλει, ακτίνες της οι αρχές, οι αξίες και ιδέες που θα ανατρέψουν την στασιμότητα και την παρακμή.

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

Είμαστε εδώ για την επανεκκίνηση της περιοχής. Εσείς;

Παναγιώτης Νάνος

*Ο Παναγιώτης Νάνος, είναι στέλεχος διοίκησης με 33 χρόνια υπηρεσίας στο ΕΣΥ και με θητεία στην Αυτοδιοίκηση. Είναι διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας, Πανεπιστημιακό και Γενικό. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας (ΤΕΙ), Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση (ΑΕΙ), μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας».

ΠΗΓΗ: karditsalive.net