Σε μία κατάμεστη αίθουσα, στο ξενοδοχείο Μετροπόλιταν στην Αθήνα, παρουσία 725 συνέδρων της από όλη την Ελλάδα, διεξήγαγε το ιδρυτικό της συνέδριο η Δημοκρατική Ευθύνη το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου. Η πολιτική κίνηση που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2016 εξελίχθηκε επισήμως σε πολιτικό κόμμα, μέσα από τη διήμερη διαδικασία κατά την οποία εξέλεξε τα όργανά της και πιο συγκεκριμένα τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το Γενικό Συμβούλιο.

Σε μία δομή με πρακτική σημασία αλλά και πολύ έντονο πολιτικό συμβολισμό, η Δημοκρατική Ευθύνη ορίζει άλλον Πρόεδρο, εγγυητή της εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος και άλλο Γενικό Γραμματέα, δηλαδή πολιτικό επικεφαλής και υποψήφιο Πρωθυπουργό. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Βασίλης Παυλίδης, οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη ενώ Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Παπαλιάγκας, δικηγόρος από τη Λάρισα.

Ο κος Παπαλιάγκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της χώρας επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό δεν διαθέτει ούτε τις ικανότητες ούτε τη βούληση να επιφέρει πυρηνικού τύπου αλλαγές για να ξεπεραστεί η κρίση. Η Δημοκρατική Ευθύνη, συνέχισε, δεν είναι απλώς μια νέα πολιτική κίνηση αλλά μια άλλη πολιτική αντίληψη, λογική και νοοτροπία, που επιδιώκει την πολιτική ποιότητα, μακριά από λογικές ιδιοκτησίας και κληρονομικά δικαιώματα.

Στο ίδιο πνεύμα, τόνισε ότι η Δημοκρατική Ευθύνη “είναι το πρώτο κόμμα στην πολιτική ιστορία της χώρας που εκτός από το τι πρέπει να γίνει λέει και το πώς! Γι' αυτό το λόγο παρουσίασε πρόγραμμα πέντε(5) τομέων στη πρώτη της εμφάνιση πέρυσι τον Ιούλιο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και σήμερα με υπερηφάνεια παρουσιάζει πρόγραμμα δεκατριών(13) τομέων σε 80 και πλέον σελίδες, στο οποίο δεν αναφέρεται μόνο το τι πρέπει να γίνει στην χώρα, αλλά και το πώς βήμα προς βήμα!"

Παρών στη διαδικασία ήταν και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος δεν συμμετέχει σε θέσεις ευθύνης αλλά στηρίζει ενεργά το εγχείρημα. “Μόνον ένας δρόμος υπάρχει," δήλωσε στην ομιλία του ο κος Παπαδόπουλος:” Να αναλάβουν τα ηνία της χώρας πρωτοπόρες δυνάμεις που προέρχονται από έναν καινούργιο κόσμο που γεννιέται μέσα από την κρίση. Από τον χώρο των νέων επιχειρηματιών, τον χώρο τον πνευματικό, τον επαγγελματικό, τον επιστημονικό, τον εργασιακό, τον αγροτικό και τον κοινωνικό, για να διαλύσουν τους μύθους, να αποκαλύψουν αλήθειες και να απαλλάξουν τη χώρα από τις συσκοτισμένες δυνάμεις της αδράνειας, της ιδιοτέλειας, της δημοκοπίας και του παραπλανητικού λαϊκισμού θεμελιώνοντας ένα διατηρήσιμο και αξιοπρεπές μέλλον”.

Η Δημοκρατική Ευθύνη ανήκει στον χώρο του προοδευτικού κέντρου και υποστηρίζει ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες, θα ευνοεί τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και θα εγγυάται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να ανοιχτεί με παλιά εργαλεία από παλιούς ανθρώπους αλλά μόνο από ανθρώπους της εποχής.

Αναφορικά με την πορεία της Δημοκρατικής Ευθύνης έχει δηλωθεί ρητά ότι δεν πρόκειται να συμπορευθεί με κανένα από τα γνωστά μέχρι σήμερα σχήματα, επειδή όπως αναφέρουν "ποτέ στην ιστορία εκείνοι που αποδιάρθρωσαν μια κοινωνία ή ένα κράτος, δεν ήταν οι ίδιοι που την ξανα έχτισαν" κι ακόμη επειδή αν θα το έκανε, θα σήμαινε ότι "τα στελέχη της επιδιώκουν μόνον την αναρρίχησή τους στην πολιτική" και όχι "την προώθηση των συμφερόντων της κοινωνίας".

Γενικός Γραμματέας και πολιτικός επικεφαλής: Θωμάς Παπαλιάγκας, δικηγόρος, ιδρυτικός εταίρος δικηγορικής εταιρείας

Πρόεδρος: Βασίλης Παυλίδης, οικονομολόγος

Αντιπρόεδροι: α) Αναστάσης Καραμπογιάς, δικηγόρος

β) Σπύρος Ζαφείρης, επιχειρηματίας logistics

Μέλη Εκτελεστικού: Σαββίδης Βασίλης, Διεθνολόγος, πρώην στέλεχος ΟΗΕ

Αθανάσιος Γραμμένος, Διδάκτορας διεθνών σχέσεων

Δημήτρης Γκιόκας, Οικονομολόγος

Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς

Γιάννης Μητλιάγκας, σύμβουλος επιχειρήσεων

Σαράντος Ψυχάρης, καθηγητής και πρώην πρόεδρος ΑΣΠΑΙΤΕ

Πασχάλης Βλάχος, διευθυντής διεθνών συμβάσεων μεγάλης πολυεθνικής, οικονομολόγος

Γλυκερία Καρρά, Διδάκτωρ Θεωρητικής Φυσικής, πρώην τραπεζικό στέλεχος

Θανάσης Σκαλτσώνης, γεωπόνος, σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης

Περικλής Γκουντόπουλος, ψυχίατρος

Κατερίνα Γαργάλα, δικηγόρος

Παναγιώτης Δραγουμάνος, οικονομολόγος, στέλεχος επιχιερήσεων