Ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών  με την συμπλήρωση 75 ετών από την ολοσχερή καταστροφή της Σκαμνιάς από τους Γερμανούς κατακτητές διοργανώνει μνημόσυνο για την Ημέρα μνήμης 20-04-1943. Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην εκκλησία του χωριού. Για όσους θέλουν να παραβρεθούν θα αναχωρήσει λεωφορείο από τον Αμπελώνα στις 8:00 το πρωί της Κυριακής. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6946959343 (Μαλάμης Δημήτριος, Πρόεδρος Συλλόγου).
Ήταν 20 Απριλίου του 1943, όταν οι Γερμανοί κατακτητές κατέκαψαν όλα τα σπίτια της Σκαμνιάς, περιλούζοντας τις στέγες με πετρέλαιο. Κάηκαν περίπου 300 πέτρινα τα περισσότερα διώροφα και πλακοσκέπαστα σπίτια, μαζί με όλες τις περιουσίες. Όπως γράφει ο Σκαμνιώτης Ιωάννης Α. Αγοραστός, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, στο βιβλίο του «ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ»-το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή  αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής στη Σκαμνιά, το χωριό ήταν ένα όμορφο παραδοσιακό κεφαλοχώρι, μακριά από τα μεγάλα κέντρα της περιοχής που βρίσκονταν οι Γερμανοί κατακτητές κι έτσι προσφερόταν για κρησφύγετο των αντάρτικων αντιστασιακών ομάδων. Οι αντάρτες παρενοχλούσαν τους κατακτητές, οι οποίοι πρώτα βομβάρδισαν έξω από το χωριό και σε δεύτερη φάση το έκαψαν ολοσχερώς. Το μόνο κτίσμα έμεινε, είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, κτίσμα που αποτελεί   το σημείο αναφοράς για όλους τους Σκαμνιώτες. Το χωριό που καταστράφηκε δεν ξανακτίστηκε. Μετά τον εμφύλιο κτίστηκε καινούργιο χωριό, κοντά στα κτήματα των Σκαμνιωτών, στη θέση που βρίσκεται σήμερα, όμως οι περισσότεροι Σκαμνιώτες, μετανάστευσαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο Σύλλογος, θεωρεί ότι αποτελούν χρέος οι εκδηλώσεις μνήμης, με στόχο, να μείνουν ζωντανοί οι μνημειακοί δεσμοί που συνδέουν τις παλαιότερες με τις νέες γενιές των απανταχού Σκαμνιωτών, να μείνει ζωντανή η ιστορία, αλλά προπαντός να γίνονται γνωστές στους νεότερους οι καταστροφές και η διάλυση που προκαλούν οι θηριωδίες των πολέμων.