Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πρέπει να είναι διψήφιος για να ανοίξει η αγορά, τονίζουν οι ειδικοί, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων που πωλούν εποχικά είδη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκρουσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι του κινδύνου, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι αν γίνει πρόωρα η άρση των περιορισμών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να φουσκώσει και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν εύκολα τους 900.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος».

«Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ, είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων και δεν μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Aπό την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας, τόνισε ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού» και θα αργήσει το άνοιγμά της. «Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: «Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το lockdown που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν».

Για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms».

Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το «lockdown – ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ