Αθώος δήλωσε και ο δεύτερος κατά σειρά πρώην βουλευτής Λάρισας της Χρυσής Αυγής που απολογήθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για τη δράση της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτα εξελέγη βουλευτής το 2012 και στη συνέχεια γνώρισε τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Δεν είχα την εμπειρία. Με ενδιέφερε για το εθνικό συμφέρον. Μετά τον Μάιο του 2012, μόλις εκλεγήκαμε, τον γνώρισα. Προσωπική επαφή δεν είχαμε νωρίτερα» είπε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε άγνοια για τις παράνομες δράσεις της οργάνωσης και τα τάγματα εφόδου, ενώ ισχυρίστηκε πως, αν και βουλευτής, ήταν απλός υποστηρικτής, και όχι μέλος.

Ωστόσο, επέμεινε ότι η εικόνα που δημιουργήθηκε για την οργάνωση ήταν αποτέλεσμα κάποιων «περιθωριακών ατόμων που προσπαθούν να βρουν πολιτικούς χώρους για να ικανοποιήσουν το εγώ τους και το κόμμα δεν είχε μηχανισμούς για να απομακρύνει αυτούς τους ανθρώπους».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η επίθεση κατά του ΠΑΜΕ αποτέλεσαν τους λόγους που τον ώθησαν στην ανεξαρτητοποίησή του, ενώ, όπως είπε στο δικαστήριο, «υπήρχε μια είκονα ότι ήταν προβοκάτσια, ότι κάποιος παρεισέφρησε στο κίνημα για να γίνει αυτό το συμβάν, ήταν τρομακτικό και όλοι έλεγαν ότι κάποιος μπήκε στο κίνημα  για να κάνει ζημιά».

Σε ερώτηση παρέδρου σχετικά με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο κατηγορούμενος αρκέστηκε στο να σχολιάσει πως «αυτό έγινε πολύ πιο μετά, το 2015 κοντά στι εκλογές σε μία συνέντευξη».

«Το δικό μου παιδί γιατί το σκοτώσατε;»

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος περιγράφοντας στο δικαστήριο τις πολιτικές του θέσεις, δήλωσε πως τον ενδιαφέρει να σώσει τα ελληνόπουλα, προκαλώντας την αντίδραση της Μάγδας Φύσσα, που φώναξε: «Το δικό μου γιατί το σκοτώσατε;».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι διαφωνούσα με την ενδυμασία αλλά και με συμπεριφορές μελών της οργάνωσης: «Έβλεπα ότι κάποιοι λειτουργούσαν πιο ακτιβιστικά, πιο ακραία. Ήμουν αντίθετος με τις παραλλαγές παντελόνια και τα κολλητά μπλουζάκια. Ήταν στυλ μιλιταριστικό που δεν είχε σχέση με εμένα.

Η εικόνα μας δεν έδειχνε ένα καλό πρόσωπο στην κοινωνία και απομακρυνόταν ο κόσμος που ήθελε να μας στηρίξει. Δεν είχα διαμαρτυρηθεί ποτέ, αλλά είχα αναφέρει τις ενστάσεις μου γιατί υπήρχε πολιτική ανωριμότητα από μικρές ομάδες που είχαν δημιουργηθεί και ντυνόταν ομοιόμορφα».

Κατηγορούμενος: Με έβρισκαν αντίθετο, γιατί εμείς δεν είχαμε σχέση με τον μιλιταρισμό.

Πρόεδρος: Αυτά σας έκαναν να διαφοροποιηθείτε;

Κατηγορούμενος: Και συμπλοκές που έβλεπα από την τηλεόραση. Στη Νίκαια κάποιες φασαρίες, μια συμπλοκή με το ΠΑΜΕ και μετέπειτα η δολοφονία του Π. Φύσσα. Ήδη είχα αντιδράσει όταν επιτέθηκαν στο Μελιγαλά μέλη της ΧΑ σε κάποιον γνωστό μου. Βέβαια, δεν ήμουν κάποιος για να εισακουστώ.

Σχετικά με το καταστατικό της Χρυσής Αυγής ανέφερε πως δεν είχε γνώση, αλλά έριξε μια μάτια όταν κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο. «Και στο ΛΑΟΣ το ίδιο έκανα. Πιστεύω ότι συντάσσονται από κάποιους με νομικές γνώσεις και πάνε με αυτά που απαιτούνται από τον Άρειο Πάγο για να εγκριθεί. Τι παραπάνω θα είχα να εισφέρω;».

Αναφερόμενος στον πολιτικό του λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας με τη ΧΑ, ανέφερε ότι σε καποες ομιλίες είχε παρεκτραπεί: «Έχω καταραστεί το Σαμαρά στην Κατερίνη το 2013. Υπηρχε κλίμα αρνητικό απέναντί μας και από συναδελφους της ΝΔ, αλλά έβλεπα και μια ομαδοποίηση κατηγορητηρίου εναντίον όλων μας».

ethnos.gr