Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας ηχεί καμπανάκι στους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι τράπεζες επιδεικνύουν μηδενική ανοχή για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους. Δεν διστάζουν να στέλνουν κατασχετήρια και να ανεβάζουν αμέσως τα ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, όλες τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αναθέσει τη διαχείριση δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες για την είσπραξη χρημάτων και συγκεκριμένα σε ξένα funds, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευελιξία καθώς οι προτάσεις των δανειοληπτών κρίνονται με εσπευσμένες διαδικασίες.

Λόγω ακριβώς αυτής της ευελιξίας, εις βάρος των οφειλετών κινούνται ταχύτατα τα αναγκαστικά μέτρα.

Μετά τις τηλεφωνικές οχλήσεις έρχονται εξώδικα και στη συνέχεια γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Μετά τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει κανένα μέσο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Δικηγόροι λένε ότι οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες πρέπει να σπεύσουν ταχύτατα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης επισημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είναι λίγος. Η διαδικασία για την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι απλή, αντίθετα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

«Οι πολίτες χρειάζεται να συμπληρώσουν δικαιολογητικά με ακριβή στοιχεία σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να απορριφθούν.

Πρέπει όσοι θεωρούν ότι έχουν τα κριτήρια για να ενταχθούν στην πλατφόρμα να κινητοποιηθούν άμεσα ή εάν θέλουν μπορούν να έρθουν από την Ένωση Καταναλωτών να τους παρέχουμε πληροφορίες για τα κριτήρια, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία μέσα στο Νοέμβρη και να είναι σίγουρα ότι δεν θα χάσουν την προθεσμία μέχρι τέλος του έτους.

Εμείς βρισκόμαστε στο ΕΚΒ στον β’ όροφο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο διάστημα από 6-8 το απόγευμα για δωρεάν ενημέρωση. Οι πολίτες μπορούν ακόμη να μας τηλεφωνούν στο 24212045615».

Μάλιστα, οι υπερχρεωμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε δικηγόρους και λογιστές που έχουν γνώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)