Θετικές επιδόσεις έχει η χώρα μας όχι μόνο στον έλεγχο της επιδημίας αλλά και στην προστασία ευπαθών ομάδων πληθυσμού που φιλοξενούνται σε ειδικές δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, ξενώνες, χώροι φιλοξενίας αστέγων κ.ά. από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι φιλοξενούμενοι αυτών των δομών αποτέλεσαν τα περισσότερα θύματα της COVID-19, στην Ελλάδα, δεν καταγράφηκαν σημαντικές συρροές κρουσμάτων –πλην της περίπτωσης κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη, όπου και εκεί ελέγχθηκε αμέσως η νόσος και δεν υπήρξε διασπορά–, εικόνα που επιβεβαιώνεται πλήρως και από τους προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται αυτή την περίοδο.

Οι περίπου 70 Κινητές Ομάδες Υγείας που έχει –προς το παρόν– ενεργοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανά την επικράτεια, είχαν επισκεφθεί έως τις αρχές της εβδομάδας περίπου 240 δομές –δημόσιες υπηρεσίες κ.ά. που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, και είχε λάβει περισσότερα από 7.500 δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού, με τα πρώτα αποτελέσματα στα μισά εξ αυτών να αναφέρουν μόνο δύο θετικά.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος, επίκουρος καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, «σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να δούμε πολλά θετικά κρούσματα, καθώς η κυκλοφορία του ιού είναι πολύ χαμηλή.

Από την άλλη, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Επιπλέον, με τη διενέργεια των τεστ εμπεδώνεται και το αίσθημα ασφάλειας αυτού του ευάλωτου πληθυσμού».

Σχολιάζοντας τη μη καταγραφή επιδημιών σε δομές στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημειώνει ότι πρόκειται για κυρίως ιδιωτικές δομές των οποίων οι ιδιοκτήτες φρόντισαν από μόνοι τους παράλληλα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ να τις κρατήσουν ασφαλείς από τον ιό.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)