Παρά τις αρχικές βλέψεις της κυβέρνησης να γίνει μερική άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου ώστε να μπορέσει να δοθεί μια ανάσα στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων, οι αριθμοί του κορονοϊού επιμένουν, με αποτέλεσμα οι λοιμωξιολόγοι να είναι τουλάχιστον διστακτικοί - αν όχι αρνητικοί - στο να δώσουν το «πράσινο φως» για μία τέτοια κίνηση.

Ενδεικτικό της επιδημιολογικής κατάστασης είναι ότι την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, με πάνω από ένα μήνα «εθνικής καραντίνας», τα κρούσματα στη χώρα μας ανήλθαν σε 1.677, οι νεκροί σε 95 και οι διασωληνωμένοι σε 578. Έκδηλη, μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι και η ανησυχία του Σωτήρη Τσιόδρα, την οποία μετέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο Βασίλης Κικίλιας, για 10 περιοχές της χώρας, και ιδίως για τη Δυτική Αττική.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Παράλληλα, η διασπορά παραμένει μεγάλη, καθώς κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται σε τουλάχιστον 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ σε περίπου 28 εξ αυτών είναι δεκάδες τα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, η Αττική παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» στην καταγραφή των κρουσμάτων αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο 365 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η μέχρι πρότινος «πρωτοπόρος», η Θεσσαλονίκη, με 317 κρούσματα.

Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, καθώς στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

Πιθανό να ανοίξουν μόνο κομμωτήρια και μικρά μαγαζιά

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, με τα έως τώρα δεδομένα προκρίνεται και το άνοιγμα κομμωτηρίων και μικρών κέντρων αισθητικής (μανικιούρ, κλπ).

Ο διαχωρισμός γίνεται για τα πολυδύναμα κέντρα αισθητικής, δηλαδή τις μεγάλες αλυσίδες υπηρεσιών φροντίδας, οι οποίες κατά πληροφορίες δεν επιθυμούν να ανοίξουν καθώς είναι ήδη ενταγμένες σε μέτρα στήριξης. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με την εστίαση, η οποία θα αργήσει να επαναλειτουργήσει.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα με τη λειτουργία των οποίων αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν, αλλά προκύπτει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στην περίπτωση που ανοίξει η υπόλοιπη αγορά.

ethnos.gr