Φορολογικός καύσωνας έρχεται για τους πολίτες από αυτή την εβδομάδα, καθώς θα πρέπει να αρχίσουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις προς την Εφορία, οι οποίες συνολικά θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους!

Ειδικότερα, από την Τετάρτη και έως το τέλος του έτους (λογιστικά ως τον Ιανουάριο του 2020) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ για:

1. Φόρο εισοδήματος 2,6 δισ. ευρώ: Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας, αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι (φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου).

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη ως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως τις 29 Νοεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα του σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας, για την οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

2. ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

3. Τέλη κυκλοφορίας του 2020, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα ειδοποιητήρια θα σταλούν στους κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών στα τέλη Νοεμβρίου.