Την επαλήθευση η τη διάψευση των δημοσιευμάτων που επισυνάπτουν επιστολή του προέδρου νεφροπαθών Λάρισας ιερέα Γεωργίου Ντάρδα, προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, σχετικά με την "εξαφάνιση" δωρεάς 800.000 ευρώ ενός νεφροπαθούς πολίτη για μηχάνημα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ζητά με αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

Οι νεφροπαθείς της Λάρισας και ολόκληρης της χώρας δικαιούνται να έχουν ποιότητα ζωής επισημαίνει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, που τονίζει στον Υπουργό αλλά και στον Αν.Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη την υποχρέωση τους να απαντήσουν στους ανθρώπους αυτούς που καθημερινά δίνουν μάχη για τη ζωή τους τι απέγιναν τα χρήματα της δωρεάς. Την αγωνία τους άλλωστε επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης και τον τεράστιο αγώνα που δίνουν μέσα στα Νοσοκομεία, περιγράφει με τον πλέον "ζωντανό" λόγο του ο πρόεδρος των νεφροπαθών Λάρισας στη συνέντευξη και επιστολή του, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Ελευθερία" και στο kosmoslarissa.gr:

«Η τελευταία διαρκής οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και ως εκ τούτου απαιτείται η λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών τους.

Παράλληλα όμως με όλη αυτή τη χαώδη κοινωνική κατάσταση τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση που εκπροσωπεί ο Σύλλογός μας, βιώνουν και τον Γολγοθά της ίδιας της ασθένειάς τους η οποία τους εξαντλεί σωματικά αλλά και ψυχικά. Κατά καιρούς, όπως και εσείς ο ίδιος θα γνωρίζετε, προβλήματα όπως η παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, τα κακής ποιότητας φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μονάδες αιμοκάθαρσης που λειτουργούν με μυριάδες προβλήματα, ελλείψεις ιατρών και χίλια άλλα, είναι σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα.

Όμως πλέον η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη και πέραν κάθε λογικής. Τα προβλήματα της λειτουργίας των Νοσοκομείων έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και οι ζωές των νεφροπαθών πολιτών κρέμονται στην κυριολεξία από μία κλωστή! Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας. Στο Πανεπιστημιακό σταμάτησαν να γίνονται οι on line αιμοκαθάρσεις διότι τα μηχανήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Στο Γενικό δεν πραγματοποιούνται καν on line αιμοκαθάρσεις λόγω της τεράστιας παλαιότητας των μηχανημάτων. Ειδικά το Γενικό Νοσοκομείο έχει γιγάντια προβλήματα όχι μόνο λόγω των μηχανημάτων, αλλά και της ίδιας της μονάδος που βρίσκεται στον 3ο όροφο του κτιρίου, χωρίς αίθουσα αναμονής για ασθενείς και συνοδούς, αφού για να φτάσεις εκεί πρέπει να διασχίσεις άλλες δύο κλινικές. Παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό δυστυχώς το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Ο Σύλλογός μας για χρόνια τώρα παλεύει για να δοθούν λύσεις στα χιλιάδες προβλήματα των νεφροπαθών συμπολιτών μας. Με συναντήσεις κατά καιρούς με αρμόδιους φορείς, διευθυντές μονάδων αιμοκάθαρσης, με τους διοικητές της 5ης Διοικητικής Περιφέρειας, με επισκέψεις στην Αθήνα με αρμόδιους υπουργούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Χρόνια τώρα περιμένουμε απαντήσεις που δεν έρχονται ποτέ, λάβαμε υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Μήπως όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι μπορούν να μας απαντήσουν μέχρι πότε πρέπει να περιμένουμε; Μήπως μπορούν να μας πουν μέχρι πότε θα διακινδυνεύουμε τις ζωές μας; Ένα άλλο θέμα το οποίο περιμένει απαντήσεις είναι αυτό του κληροδοτήματος ενός κτιρίου προς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από έναν νεφροπαθή συμπολίτη μας. Το εν λόγω κτίριο βρίσκεται στην οδό Ερμού 10, πουλήθηκε έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ (προδεκαετίας).

Όρος της διαθήκης ήταν τα χρήματα μετά την πώληση του κτιρίου να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό-αγορά νέων μηχανημάτων και τη μεταφορά της μονάδας αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας από τον τέταρτο όροφο στο ισόγειο. Ζητήσαμε σαν Σύλλογος, πολλές φορές και από πολλούς αρμόδιους φορείς και πρόσωπα να μας δώσουν μια απάντηση για το τι απέγιναν τα χρήματα αλλά δυστυχώς δεν πήραμε καμία. Είμαστε πλέον αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από τη συνεχόμενη κοροϊδία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεφροπαθείς πολίτες δικαιούνται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τις αξίες του καθένα. Υπηρεσίες που να συνάδουν με το επίπεδο της Ενωμένης Ευρώπης. Υγεία σημαίνει ποιοτικες προδιαγραφες.

Και αυτές ζητάμε. Ζητάμε λοιπόν, από όλους τους αρμόδιους φορείς να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα, για τη σωστή λειτουργία των μονάδων αιμοκάθαρσης των νοσοκομείων ώστε να γίνεται σωστή αιμοκάθαρση, και ζητάμε επίσης να γίνει έρευνα σχετικά με το ποσό του κληροδοτήματος προς όφελος των νεφροπαθών. Περιμένουμε απαντήσεις από όλους τους υπευθύνους και αρμόδιους φορείς».

Η αναφορά του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ:

Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη

ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι νεφροπαθείς της Λάρισας - Αγνοείται δωρεά 800.000 ευρώ για την μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ).

Παρακαλούμε για την επαλήθευση ή τη διάψευσή σας, το σχετικό σχολιασμό και τις ενέργειές σας περί του εν θέματι αναφερομένου δημοσιεύματος, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα, προκειμένου για την πληροφόρησή σας, από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας και το διαδικτυακό ιστότοπο kosmoslarissa.gr .