Στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης ειδών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου(ΦΔΕΔ Ολύμπου) υλοποίησε θερινή δακτυλίωση πουλιών σε συνεργασία και με επικεφαλής τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΦΔΕΔ Ολύμπου.
Κατά το διάστημα κατά το διάστημα 6-9 Ιουλίου 2018 δακτυλιώθηκαν συνολικά 53 πουλιά από 16 διαφορετικά είδη σε υψόμετρο 950μ σε ενδιαίτημα θαμνώνων και μικτού δάσους.
Μαζί με τις επανασυλλήψεις προηγούμενων ετών καταγράφηκαν συνολικά 60 άτομα.
Οπως σημειώνεται από τον Φορέα "δακτυλιώθηκαν κυρίως είδη επιδημητικά και αναπαραγόμενα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ήταν τα εξής:  Πύρρουλας(Pyrrhulapyrrhula), Δενδροτσοπανακός (Sittaeuropaea),σπίνος (Fringillacoelebs),φλώρος (Carduelischloris), Λοφιοπαπαδίτσα, (Lophophanescristatus), Καστανοπαπαδίτσα (Poecilepalustris), Πυρροβασιλίσκος (Regulusignicapilla), Σιρλοτσίχλονο(Emberizacirlus), Μαυροσκούφης (Sylvia tricapilla)κ.α.
Στο πλαίσιο της δράσης καταγράφηκαν και σημαντικά είδη άλλων ομάδων, όπως η μεσογειακή ωτονυχτερίδα (Plecotuskolombatovici) και ο ελαφοκάνθαρος (Lucanuscervus), είδη της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ.Αλιβιζάτο για την συνεχόμενη υποστήριξή του στο έργο του ΦΔΕΔ Ολύμπου και τους εθελοντές Παρχαρίδου Ε., Μαχαίρας Φ,
Μαχαίρας Α., και Ουσταμπασίδου Σ. για τη συμμετοχή και βοήθειά τους.
Τέλος, ευχαριστούμε τους διαχειριστές του ορειβατικού καταφυγίου «Τ. Μπουντόλας» για  την υποστήριξη στην συγκεκριμένη δράση."