Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, επιχειρεί να αντιμετωπίσει μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, σε συνεργασία με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Λάρισας. Είναι κοινή παραδοχή ότι η αύξηση των αδέσποτων ζώων οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν, και από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η Λάρισα, όπως λέει η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας κ. Ρίτα Απρίλη. «Και από την πλευρά μας –εξηγεί- θέλουμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα και μαζικά τους συμπολίτες, ότι η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς, συνεπάγεται και αρκετές υποχρεώσεις, όχι μόνο απέναντί του, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα ποσοστό συμπολιτών που αποκτά κατοικίδιο δεν γνωρίζει απόλυτα τις ευθύνες που αναλαμβάνει, τις υποχρεώσεις που αποκτά, αλλά και το οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται για τη φροντίδα του (τροφή, εμβόλια, αντιμετώπιση ασθενειών, στείρωση, κ.ά.).

Αυτές τις υποχρεώσεις θέλουν να υπενθυμίσουν μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με τη συνδρομή της «Πόλης που Μαθαίνει», ξεκινώντας κατ΄αρχήν με τη διανομή σχετικού φυλλαδίου, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ.

«Στόχος είναι η προστασία και η ευζωία των ζώων συντροφιάς (δεσποζόμενων και αδέσποτων) και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών…», τονίζει η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη και σημειώνει: «Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τον ρόλο τους, να τα φροντίζουν και να μην τα εγκαταλείπουν, δημιουργώντας το πρόβλημα των αδέσποτων. .. Τα αδέσποτα προκύπτουν από την εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες τους και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους.

Η εγκατάλειψη του ζώου τιμωρείται. Συγκεκριμένα, η Πολιτεία, με βάση τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014, προβλέπει κυρώσεις για όσους: εγκαταλείπουν τα ζώα τους, αμελούν να τα καταγράψουν, αμελούν να τα εμβολιάσουν και να τα αποπαρασιτώσουν, αδιαφορούν για τη συλλογή των ακαθαρσιών τους και τα αφήνουν να πολλαπλασιάζονται και να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα».

Λένα Κισσάβου Ελευθερία