Είναι η τελευταία μάχη των αρκτικόλεξων - OLED vs LED - μόνο που αυτή τη φορά, αποκρυπτογραφώντας τις διαφορές μεταξύ των δύο ήταν κάποτε πιο εύκολο έργο απ' ό, τι είναι σήμερα. Αν ψάχνετε την καλύτερη τηλεόραση για να επενδύσετε τα χρήματα σας, πρέπει να ξέρετε τη διαφορά.

Όταν οι τηλεοράσεις OLED έφθασαν για πρώτη φορά το 2013, εντυπωσίασαν με τα τέλεια επίπεδα μαύρου και το εξαιρετικό χρώμα τους, όμως υστερούσαν στα επίπεδα φωτεινότητας, που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις τηλεοράσεις LED/LCD. Υπήρξε επίσης ένα τεράστιο χάσμα τιμών μεταξύ των τηλεοράσεων OLED (που δεν πρέπει να συγχέονται με την QLED) και των αντίστοιχων οθονών LED/LCD. Όλα αυτά άλλαξαν. Οι τηλεοράσεις OLED είναι πολύ πιο φωτεινές από ό, τι παλαιότερα και οι τιμές έχουν μειωθεί, αλλά οι τηλεοράσεις LED εξακολουθούν να έχουν κάποια ξεχωριστά πλεονεκτήματα.

LED Τι είναι;

Το LED σημαίνει δίοδος εκπομπής φωτός. Αυτές είναι μικρές συσκευές στερεάς κατάστασης που κάνουν το φως λόγω της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσω ενός ημιαγωγού. Τώρα η προτιμώμενη επιλογή ως οπίσθιος φωτισμός για οθόνες LCD, οι λυχνίες LED μπορούν να δημιουργηθούν σε πολύ μικρότερο μέγεθος από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και λαμπτήρων πυράκτωσης, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρετικά φωτεινοί. Ωστόσο, οι λυχνίες LED δεν είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεμονωμένα εικονοκύτταρα μιας τηλεόρασης - είναι πολύ μεγαλύτερα γι 'αυτό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα LED χρησιμοποιούνται μόνο ως οπίσθιος φωτισμός για τηλεοράσεις LCD, με κάθε LED να φωτίζει ένα μικρό σύμπλεγμα pixel. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, ανατρέξτε στη σύγκριση μεταξύ των LED και των LCD.

ΟLED Τι είναι;

Το OLED σημαίνει οργανική δίοδος εκπομπής φωτός. Πολύ απλά, τα OLED είναι κατασκευασμένα με οργανικές ενώσεις που ανάβουν όταν τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό, μπορεί να μην φαίνεται να είναι μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τα LED, αλλά σε αντίθεση με τα LED, τα OLED μπορούν να γίνουν εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα και εξαιρετικά μικρά. Στην πραγματικότητα, τα OLED μπορεί να είναι τόσο μικρά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεμονωμένα εικονοστοιχεία, εκατομμύρια από τα οποία καταλαμβάνουν την οθόνη της τηλεόρασης σας, φωτίζοντας και κλείνοντας εντελώς ανεξάρτητα. Λόγω αυτής της ευελιξίας, όταν ένα εικονοστοιχείο OLED σβήνει, είναι εντελώς εκτός - εντελώς μαύρο.

Επί του παρόντος, η LG είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει πάνελ OLED. Η Sony και η LG έχουν μια συμφωνία που επιτρέπει στη Sony να τοποθετήσει τα πάνελ LG OLED σε τηλεοράσεις της Sony. Η Samsung κάνει πάνελ smartphone OLED και φήμες έχουν στροβιλισθεί γύρω από τη Samsung που παράγουν δυνητικά τηλεοράσεις OLED, αλλά η εταιρεία έχει προωθήσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιόκτητη τεχνολογία QLED της αργά, έτσι φαίνεται απίθανο.

Έτσι ποίο είναι το καλύτερο, OLED ή LED/LCD;

Διάρκεια ζωής

Νικητής: LED/LCD

Η LG λέει ότι θα πρέπει να παρακολουθείτε στις τηλεοράσεις OLED 5 ώρες την ημέρα για 54 χρόνια πριν πέσουν σε 50% φωτεινότητα. Είτε αυτό είναι αλήθεια παραμένει να το δούμε, καθώς οι τηλεοράσεις OLED έχουν βγει μόνο στο φυσικό περιβάλλον από το 2013. Για το λόγο αυτό και μόνο γι 'αυτό θα απονεμηθεί αυτή η κατηγορία στην οθόνη LED/LCD. Επίσης η επισκευή τηλεόρασης Samsung ή LG μπορεί να είναι πιο εύκολη υπόθεση όταν μιλάμε για τεχνολογία LED/LCD.

Επίπεδα μαύρου

Νικητής: OLED

Η ικανότητα της οθόνης να παράγει βαθιά, σκούρα μαύρα είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη εξαιρετικής ποιότητας εικόνας. Οι βαθύτεροι και πιο μαύροι τόνοι επιτρέπουν την υψηλότερη αντίθεση και τα πλουσιότερα χρώματα (μεταξύ άλλων), και επομένως μια πιο ρεαλιστική και εκθαμβωτική εικόνα. Όταν πρόκειται για μαύρα επίπεδα, OLED βασιλεύει ως αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής.

Φωτεινότητα

Νικητής: LED/LCD

Όταν πρόκειται για φωτεινότητα, οι τηλεοράσεις LED έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι λυχνίες LED ήταν ήδη καλές στο να γίνουν εξαιρετικά φωτεινές, αλλά η προσθήκη κβαντικών κουκκίδων τους επιτρέπει να γίνουν ακόμα πιο φωτεινές. Οι τηλεοράσεις OLED μπορούν επίσης να πάρουν αρκετή φωτεινότητα, και με τέτοια σκούρα μαύρα, η αντίθεση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Χρόνος απόκρισης 

Νικητής: OLED

Ο χρόνος απόκρισης αναφέρεται στον χρόνο που χρειάζεται για να αλλάξει από το ένα κανάλι στο άλλο. Η OLED, με τις μικρότερες διόδους που λειτουργούν ως μονό pixel, απλώς νικά την τηλεόραση LED/LCD στην άποψη του χρόνου απόκρισης. Αντίθετα, οι δίοδοι σε τηλεοράσεις LED δεν είναι μόνο πιο αργές, αλλά κάθονται πίσω από την οθόνη LCD και φωτίζουν συστάδες pixel, όχι μεμονωμένα. Αυτό προκαλεί μια συνολική βραδύτερη αλλαγή μεταξύ των καταστάσεων 'on' και 'off'. Στην πραγματικότητα, το OLED προσφέρει σήμερα τον ταχύτερο χρόνο απόκρισης οποιασδήποτε τεχνολογίας τηλεόρασης που χρησιμοποιείται σήμερα, καθιστώντας τον σαφή νικητή σε αυτό το θέμα.

Κατανάλωση ενέργειας

Νικητής: OLED

Τα πάνελ OLED είναι εξαιρετικά λεπτά και δεν χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό. Ως εκ τούτου, οι τηλεοράσεις OLED τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από τις τηλεοράσεις LED/LCD και πολύ λεπτότερες. Απαιτούν επίσης λιγότερη ισχύ, και αυτό τις κάνει πιο αποτελεσματικές.

Συμπέρασμα

Από την άποψη της ποιότητας της εικόνας, το OLED εξακολουθεί να χτυπά το LED/LCD, παρόλο που τελευταία η τεχνολογία τους έχει δει πολλές βελτιώσεις. Το OLED είναι επίσης ελαφρύτερο, λεπτότερο, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, προσφέρει την καλύτερη οπτική γωνία και, αν και είναι ακόμα πιο ακριβό, έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό που κάποτε ήταν μια δύσκολη απόφαση έχει γίνει τώρα πολύ πιο εύκολη: το OLED είναι η ανώτερη τηλεοπτική τεχνολογία σήμερα. Εάν αυτό το άρθρο αφορούσε μόνο την αξία, το LED/LCD θα κέρδιζε ακόμα, αλλά το OLED έφτασε πολύ μακριά σε σύντομο χρονικό διάστημα και αξίζει τον κόπο για τα επιτεύγματά του. Οι OLED τηλεοράσεις έκτος από προσωπική επιλογή για το σαλόνι σας αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή όσον αφορά δώρα για άντρες. Προσφέρει μια εκπληκτική τηλεοπτική εμπειρία και αν διαθέτετε ένα πόσο για να ξοδέψετε σε τηλεόραση τότε προτιμήστε μια OLED.