Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν τον ύπνο για θεό. Σήμερα αποκαλείται συχνά και beauty sleep, αλλά αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής, που καθορίζει την ποιότητά του είναι το στρώμα. Έρευνες ολόκληρες έχουν πραγματοποιηθεί, εργατοώρες έχουν δαπανηθεί ως και κλινικές έχουν δημιουργηθεί για την βοήθεια σε θέματα ύπνου. Ένας γεμάτος οχτάωρος (τουλάχιστον) ύπνος έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό και στην εμφάνισή μας.

Η εξέλιξη στα στρώματα ύπνου

  Καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονταν, εξελίσσονταν και τα στρώματα ύπνου. Τα κρεβάτια δεν ήταν πια στο έδαφος, αλλά στην Αίγυπτο για πρώτη φορά εντοπίζονται μικρές ανυψωμένες επιφάνειες, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται στο 3000-1000 π.Χ.. Στόχευαν δε στην προστασία των ανθρώπων από διάφορα φίδια και τρωκτικά, αλλά και από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες (κρύο ή ζέστη αντίστοιχα). Οι κοινοί θνητοί είχαν ξύλινα κρεβάτια, ενώ οι πιο επιφανείς Αιγύπτιοι εβένινα και μάλιστα διακοσμημένα με κοσμήματα. Ενίοτε τα κρεβάτια τους ήταν και από χρυσό. Άρα μάλλον δεν είναι υπερβολή των κινηματογραφικών παραγωγών να παρουσιάζουν τη θαυμαστή για την ομορφιά της Κλεοπάτρα σε χρυσά ανάκλινδρα. Παράλληλα τα στρώματα ύπνου τώρα πια συνετίθεντο από μαλλί -σαφώς πιο μαλακά από τα φύλλα και το γρασίδι των προϊστορικών χρόνων, ενώ καλύπτονταν από λινά κλινοσκεπάσματα. Το λινό, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς του ύπνου, είναι εξαιρετική επιλογή υφάσματος και για λόγους θερμοκρασίας και για την επιδερμίδα, καθώς δεν προκαλεί ρυτίδες. Αν βέβαια σκεφτεί κανείς, ότι το “μαξιλάρι” τους ήταν μια ξύλινη ή πέτρινη προεξοχή, μάλλον οι ρυτίδες δεν ήταν και το πρώτο μέλημά τους αναφορικά με τον ύπνο.

 Σήμερα ποικιλία στρωμάτων καλύπτει κάθε ανάγκη

 Ο ύπνος με το σώμα να στηρίζεται στην πλάτη προτείνεται από τους ειδικούς ως η πλέον ενδεδειγμένη στάση, γιατί προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει τον πόνο του ισχίου και του γόνατος. Αυτό ταυτόχρονα συνεπάγεται, ότι κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε στρώματα, που θα καλύψουν τις δικές του ανάγκες. Κάποιος αισθάνεται ξεκούραστος έχοντας κοιμηθεί σε ένα σκληρό στρώμα, τη στιγμή που κάποιος άλλος μπορεί να απολαμβάνει τον ύπνο του σε ένα άλλο αφράτο και μαλακό.

 Επομένως εφόσον κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική σωματοδομή, ποικίλει και η ανάγκη για την παροχή στήριξης στην πλάτη από ένα στρώμα. Ευτυχώς σήμερα στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά στρώματα, που παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μίας ή και περισσότερων αναγκών στον ύπνο.