Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε η «Δημοκρατική Ευθύνη» στη Θεσσαλονίκη. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου «άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγελματικής προέλευσης, συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο πολιτικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να φέρει μια διαφορετική λογική στη λειτουργία και το ρόλο των κομμάτων.
Τη διαδικασία χαιρέτισε με παρέμβασή του (Skype), ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος: «Η χώρα βρίσκεται στα χέρια του τυχαίου γεγονότος» είπε και συνέχισε: «Η δική μου πολιτική γενιά κουβαλάει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για την πορεία της χώρας και γι' αυτό χωρίς να διεκδικεί ρόλο, στηρίζει με πάθος τη “Δημοκρατική Ευθύνη”. Πιστεύω βαθιά σ' αυτήν την προσπάθεια. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το νέο κόμμα είναι τα κρυφά χαρτιά της γενιάς που οφείλει και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα».


Ακολούθησαν ολιγόλεπτες τοποθετήσει από τα μέλη της προσωρινής τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Ευθύνης» κ.κ. Θωμά Παπαλιάγκα, Παναγιώτη Τσίρη, και Γιώργο Χατζηθεοφάνους. Την εκδήλωση συντόνισαν οι κ.κ. Παναγιώτης Δραγουμάνος και Βασίλης Παυλίδης.
Στην εκδήλωση, ο λόγος δόθηκε στους πολίτες. Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις η ανησυχία για την πορεία της χώρας και της οικονομίας και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού, προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου με σκοπό την αντιστροφή της διαλυτικής πορείας για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την παραγωγική βάση της χώρας.
Ακούστηκαν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την προώθηση ουσιαστικών τομών σε κράτος και οικονομία που δεν θα στοχοποιούν τους πολίτες, τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους αλλά τα κακώς κείμενα της Δημόσιας Διοίκησης όπως η σπατάλη, η ανορθολογική και κακή διαχείριση, τα φαινόμενα διαφθοράς και η θέσμιση του κράτους σε κομματική-πελατειακή βάση.
Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από σειρά ανοιχτών εσωτερικών διαδικασιών της «Δημοκρατικής Ευθύνης», που θα διεξαχθούν στις μεγάλες πόλεις, ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου, που θα ανοίξει επίσημα το μήνα Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί με την ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Δημοκρατικής Ευθύνης» στα μέσα Φεβρουαρίου».