H «χαμένη» πόλη ηλικίας 2.500 χρόνων, που φέρονται να ανακάλυψαν Σουηδοί αρχαιολόγοι στη Δυτική Θεσσαλία, στον Βλοχό Καρδίτσας, είναι γνωστή από το... 1806, όταν την ανακάλυψε ο Αγγλος συνταγματάρχης και περιηγητής, Γουίλιαμ Λικ (William Martin Leake), ο οποίος έγραψε γι' αυτήν το 1835, περιγράφοντας τα τείχη και τα οχυρωματικά της έργα. 

 Σχετική ανακοίνωση υπάρχει και στο Αρχαιολογικό Δελτίο από το 1997 ενώ αρκετές άλλες έχουν γίνει μεταγενέστερα. Η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω της εφημερίδας Independent εξέπληξε τους αρχαιολόγους και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Μαρία Βαϊοπούλου, δήλωσε στο «Εθνος» πως «δεν υπάρχει χαμένη πόλη, εμάς μας είναι γνωστή από χρόνια». Στο δημοσίευμα ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας φέρεται ο Ρόμπιν Ρόνλαντ, ο οποίος κάνει τις σχετικές δηλώσεις, αλλά ο νεαρός δεν είναι παρά ένας φοιτητής που εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή σε ακροπόλεις του Θεσσαλικού Κάμπου και συμμετείχε στην ομάδα πεδίου που έκανε την επιφανειακή έρευνα και εργάστηκε μόλις για 15 μέρες, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στον Βλοχό, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Πρόγραμμα «Βλοχός» Το τριετές πρόγραμμα «Βλοχός» υλοποιείται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ΕΦΑ Καρδίτσας, με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και σύμφωνα με την κ. Βαϊοπούλου «αφορά την επιφανειακή έρευνα ορατών αρχιτεκτονικών κατάλοιπων, με ταυτόχρονη γεωφυσική διασκόπηση». Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέφεραν ότι βρήκαν απομεινάρια πύργων, τειχών και μέρος των πυλών της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου - αναφέρονται στη θέση Στρογγυλοβούνι ανάμεσα στον Παλαμά και στον Βλοχό και μάλιστα παρουσίασαν και αεροφωτογραφίες. Ομως τα τείχη της αρχαίας πόλης ορατά σε ύψος έως και 2,5 μέτρων, αρχιτεκτονικά λείψανα και τάφοι έχουν ανακαλυφθεί εδώ και χρόνια και παρουσιάστηκαν από τον πρώην προϊστάμενο της ΕΦΑ Καρδίτσας, Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.

*Φωτογραφία: Τα τείχη της αρχαίας πόλης, ορατά σε ύψος έως και 2,5 μέτρα, έχουν ανακαλυφθεί εδώ και χρόνια