Ο Καθηγητής κ. Κ. Γουργουλιάνης τοποθετείται στο θέμα του διαχωρισμού των κρουσμάτων σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά και τονίζει ότι πρέπει  στις επόμενες ανακοινώσεις να διαχωρίζονται όσοι ασθενείς κατά τη μοριακή διάγνωση είναι συμπτωματικοί ή όχι.

Η μεταβολή των ασυμπτωματικών σε ένα νομό είναι πολύτιμη πληροφορία για το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και ίσως για τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας που θα αναλάβουν την παρακολούθηση τους, σημειώνει.

“Η σημερινή ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13240.

Θυμίζω ότι στις αρχές Μαρτίου γίνονταν μοριακοί έλεγχοι σχεδόν αποκλειστικά στους ασθενείς που προσέρχονταν στα νοσοκομεία. ‘Οσοι καταγράφονταν ως θετικοί νοσούσαν και άρα καλώς χαρακτηρίζονταν ως κρούσματα.

Τώρα οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται σε ασυμπτωματικούς στα πλαίσια ελέγχων στην κοινότητα και κυρίως ιχνηλατήσεων. Άρα οι θετικοί που περιγράφονται ως κρούσματα στην πραγματικότητα είναι μολύνσεις.

Έτσι εξηγείται και η ανίχνευση των μολύνσεων στις μικρότερες ηλικίες. Πρέπει στις επόμενες ανακοινώσεις να διαχωρίζονται όσοι κατά τη μοριακή διάγνωση είναι συμπτωματικοί ή όχι.

Η μεταβολή των ασυμπτωματικών πχ σε ένα νομό είναι πολύτιμη πληροφορία για το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και ίσως για τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας που θα αναλάβουν την παρακολούθηση τους. Τότε και οι αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα θα βασίζονται σε ασφαλέστερα δεδομένα.

Η μεταβολή του αριθμού των συμπτωματικών ασθενών θα βοηθήσει περισσότερο στην καλύτερη προετοιμασία των νοσοκομείων.

Πιθανότατα και η ημερήσια μεταβολή της αναλογίας των συμπτωματικών προς τους ασυμπτωματικούς να δώσει μία ακόμα πληροφορία για την εξέλιξη και κυρίως τη βαρύτητα της πανδημίας”.

e-thessalia.gr