Ξεκινώντας το μονοπάτι της γιόγκα μας περιμένουν προκλήσεις αλλά και μεγάλες ανταμοιβές!

Αξίζει κανείς να μπει στη γιόγκα για πρώτη φορά αφήνοντας έξω από τη σάλα γιόγκα, κάθε προϋπάρχουσες εντυπώσεις  και αντιλήψεις σχετικά με το τι είναι και τι απαιτεί. Για παράδειγμα, πολλοί κοιτάζοντας τις ακροβατικές στάσεις σε φωτογραφίες έμπειρων ασκητών της γιόγκα νομίζουν ότι αυτή απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες ή επίπονη προσπάθεια.

Αντιθέτως μπείτε στην τάξη της γιόγκα με ανοικτό πνεύμα και ενδιαφέρον για μάθηση. Αυτό είναι ένα μονοπάτι που θα μας πάει όσο μακριά θα οδηγήσουμε τον εαυτό μας οι ίδιοι.

Να θυμόμαστε πάντα ότι η γιόγκα είναι για όλους και δεν πρέπει ούτε να μας ζορίζει και να προκαλεί τα όρια του σώματός μας, ούτε να μας επιβάλλεται σαν μια δυσάρεστη-δύσκολη, αλλά απαραίτητη σωματική άσκηση.

Ξεκινήστε τη γιόγκα σε ένα ειδικό κέντρο, όπως πχ. το Κέντρο Γιόγκα Αθηνών – AthensYoga με έμπειρους και εξειδικευμένους δασκάλους.Δοκιμάστε περισσότερα είδη γιόγκα σε περισσότερα κέντρα και δασκάλους, ώσπου να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. 

Τα οφέλη της γιόγκα αντλούνται μέσα από τη συστηματική άσκηση που απολαμβάνουμε. Αρχικά νιώθουμε πιο δυνατοί και υγιείς σωματικά, ενώ αρχίζουμε να κοιμόμαστε καλύτερα και να ξεκουραζόμαστε πιο βαθιά με τον ύπνο. Ακόμη κι αν μπούμε στο μάθημα κουρασμένοι και εξαντλημένοι, κατά τη διάρκεια της πρακτικής όλα αλλάζουν. Έχοντας βιώσει την βαθιά εσωτερική ηρεμία, έχοντας θυμηθεί την αληθινή μας αρμονική φύση, μετά  το μάθημα  είμαστε περισσότερο ευρύχωροι, συναισθηματικά πιο τρυφεροί και νοητικά πιο γαλήνιοι.

Οι τεχνικές της αναπνοής που μαθαίνουμε στα μαθήματα γιόγκα είναι εξαιρετικά επωφελείς και με αυτές στην καθημερινή ζωή μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το στρες, να χαμηλώνουμε την αρτηριακή πίεση, να διαχειρίζομαστε το άγχος.

Με τη γιόγκα επικεντρωνόμαστε να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και να ενδοσκοπούμε στον εαυτό μας και τις πραγματικές του ανάγκες. Με μεγαλύτερη επίγνωση εστιαζόμαστε στα σημαντικά και αφήνουμε τα ασήμαντα, ενώ αποκτούμε ισχυρότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, αλλά και στο δυναμικό μας στο πλαίσιο μας γενναιόδωρης συμβίωσης, ενότητας και αλληλεξάρτησης με τους ανθρώπους γύρω μας.

Σημασία έχει να τηρούμε με συνέπεια την πρακτική μας. Συστηματική πρακτική μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές εσωτερικά και εξωτερικά. Όπως τονίζει η ΜαγιαΖίλιχ τουAthensYoga:

“Η yoga είναι πάνω απ' όλα μια πνευματική πρακτική, η οποία μας απελευθερώνει από διάφορους νοητικούς προγραμματισμούς του συμβατικού τρόπου σκέψης και μας συνδέει με την καρδιά. Είναι η πρακτική η οποία μας ανοίγει στο πνευματικό μας δυναμικό, το οποίο δεν είναι άλλο από την αίσθηση ενότητας και ευγνωμοσύνης  που μας κυριεύει, της βαθιάς γνήσιας ΑΓΑΠΗΣ.”