Το… λιθαράκι προκειμένου προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να βγαίνουν κάθε χρόνο βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Μάλιστα, η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται συστηματική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων περιλαμβάνει ακόμη και όσα κτίστηκαν προ του 1980.

Συγκεκριμένα, υπάρχει σχέδιο μακροπρόθεσμης ριζικής ανακαίνισης κτιρίων, η οποία καθιερώνεται και για τα υπάρχοντα κτίρια, πράγμα που σημαίνει ότι το ΥΠΕΝ βάζει τη νομοθετική προϋπόθεση για να προχωρήσουν καινούργια προγράμματα εξοικονόμησης και για παλιά κτίρια, τα οποία αφορούν το 55% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους και πιο αυστηρά κριτήρια.

Επίσης φέρνουν στο προσκήνιο τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιούν και αναβαθμίζουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά και τις επιθεωρήσεις, τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τους ενεργειακούς επιθεωρητές».

aftodioikisi.gr