Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Ευθύνης αποτελούμενο από τον Επικεφαλής κ. Θωμά Παπαλιάγκα, τον Αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Ζαφείρη και τους Περιφερειακούς Συντονιστές Ηπείρου κ.κ. Αγαμέμνονα Τσιμή και Ιωάννη Μιττάκο, επισκέφτηκε, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, τα Ιωάννινα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους συνομίλησαν με τον Δημάρχο Ιωαννίνων κ.Θωμά Μπέγκα
Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η  επίσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η συνάντηση του κλιμακίου της με τον Πρόεδρο του κ.Ιωάννη Μπίτση αλλά και τον υπεύθυνο συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων κ. Δημήτρη Δημητρίου, είχε την ιδιαίτερη σημασία της, λόγω της θέσης τους κόμματος πως μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα μπορεί να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας.
Επισημάνθηκε ότι από τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις εξαιρέθηκαν τα φυσικά πρόσωπα και οι επαγγελματίες. Επίσης, έγινε αναφορά στην αντίληψη της κυβέρνησης, η οποία ως αντισταθμιστικό μέτρο για την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων πρότεινε, όχι τη μείωση του πελατειακού κράτους, αλλά τη ματαίωση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Ο Επικεφαλής κ.Θωμάς Παπαλιάγκας τόνισε ότι το υγιές επιχειρείν είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πολλές αλλά και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Ενώ για τα δημοσιονομικά νούμερα της χώρας είπε πως το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών και οι υπόλοιποι δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σε επίπεδα 2009 προ μνημονίων, ενώ τα επιτόκια καθιστούν απαγορευτικό τον δανεισμό από τις αγορές, οι οποίες δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στη χώρα λόγω της πολιτικής αστάθειας και των μεγάλων θεσμικών ελλειμμάτων της. Αν συνεχίσει έτσι, είπε χαρακτηριστικά, η χώρα θα έχει την πορεία της Αργεντινής.
Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση είχε το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Ευθύνης με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. "Η Ήπειρος είναι πρώτη Περιφέρεια σε αύξηση του τουρισμού της χάρη στις κινήσεις της Ένωσης, η οποία είναι πολύ δραστήρια, και των τοπικών αρχών αλλά και στη βελτίωση των υποδομών".
Ο κ.Παπαλιάγκας τόνισε ότι η παραγωγή στη χώρα μαραζώνει, καθώς το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματικότητα. "Η χώρα έχει δυνατότητες και η Δημοκρατική Ευθύνη προτείνει συγκεκριμένα βήματα, ώστε οι επτά τομείς, ένας από τους οποίους είναι ο τουρισμός, που μπορούν να αποτελέσουν ατμομηχανές της παραγωγής, να λειτουργήσουν αμέσως. Η Ήπειρος μπορεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία στους περισσότερους από τους τομείς, όπως στον αγροδιατροφικό, της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών και του τουρισμού" κατέληξε.
Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης κ.Σπύρος Ζαφείρης κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την αποφυγή πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην πικράνουν τα εσωκομματικά τους ακροατήρια.
Τέλος, η Δημοκρατική Ευθύνη τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών στην περιοχή της Ηπείρου, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση και η έλευση του φυσικού αερίου.