Η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα είναι παθολογίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την γενικότερη υγεία αλλά και ψυχολογία της γυναίκας.

Η ενδομητρίωση δεν έχει αναλυθεί πλήρως, αλλά δείχνει να επηρεάζει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας προκαλώντας επώδυνες περιόδους και δυστυχώς σε μερικές γυναίκες υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα που έχει η κάθε γυναίκα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όπως επίσης και το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.Όταν η γυναίκα έχει ενδομητρίωση, αυτό σημαίνει ότι το ενδομήτριο μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές εκτός της μήτρας.

H αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να γίνει είτε με φάρμακα είτε με χειρουργείο, είτε και με τους δύο τρόπους! Γενικά η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί κατά την λαπαροσκόπηση. Η πάθηση αυτή δεν σχετίζεται με την συμπτωματολογία, ως προς τη σοβαρότητά της. Έτσι, μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που πονάει πολύ στην έμμηνο ρύση αλλά η ενδομητρίωση να είναι πολύ μικρή. Από την άλλη γυναίκες που δεν αισθάνονται τίποτα κατά την περίοδο, υπάρχει περίπτωση να έχουν μεγάλες εστίες ενδομητρίωσης.

Τα ινομυώματα από την άλλη είναι ογκίδια της μήτρας σε διάφορα σφαιρικά μεγέθη που μπορεί να μην προκαλούν και κανένα σύμπτωμα. Αρκετές φορές φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη και είναι πολλαπλά.

Συμπτώματα που σχετίζονται με τα ινομυώματα είναι η μεγάλη αιμορραγία κατά την περίοδο, πόνος στην κοιλιά με την ψηλάφηση μάζας, πίεση στην κοιλιά και υπογονιμότητα.

Για να προτείνει ο γιατρός θεραπεία στα ινομυώματα, θα πρέπει να προκαλούν έντονα συμπτώματα ή να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Αν είναι μικρά τότε φτάνει μόνο η παρακολούθησή τους.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για την αφαίρεση ινομυωμάτων. Επίσης μπορείτε να συζητήσετε και τις επιπτώσεις της υστερεκτομής που προτείνεται για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Παναγιώτης Πολύζος

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αθήνα

drpolyzos.gr