Διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα και την κλινική εφαρμογή νέων θεραπειών κατά του παιδικού καρκίνου. Ως «Ελληνας Παγκόσμιος Γιατρός» θα παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε παιδιά και στην Ελλάδα

Γόνος αγροτικής οικογένειας του Θεσσαλικού Κάμπου, ο Στέργιος Ζαχαρούλης μεγάλωσε στον Πλατύκαμπο Λάρισας, μαθαίνοντας από τον πατέρα του να θέτει υψηλούς στόχους και να τους κυνηγά. Μεγαλώνοντας απέκτησε πάθος με την ιατρική, όπως και ο αδελφός του, Δημήτρης, επίσης διακεκριμένος καθηγητής ιατρικής σήμερα. Πέταξε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό του και σπούδασε αρχικά στο Yale και στη συνέχεια στο Harvard Medical School. Με εξειδίκευση την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου στα παιδιά, έβαλε στόχο τη μέγιστη δυνατή προσφορά στον τομέα του και εξελίχτηκε γρήγορα σε καθηγητή της παιδιατρικής ογκολογίας στο University of Southern California του Λος Αντζελες. Συνεχίζοντας τη διεθνή του καριέρα, πέρασε πάλι τον Ατλαντικό και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου διευθύνει σήμερα το Παιδιατρικό-Ογκολογικό Τμήμα στη Harley Street Clinic της βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και το Παιδο-νευροογκολογίας στο The Royal Mersden NHS Foundation Trust.

Ο Δρ Ζαχαρούλης βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και μίλησε σε συναδέλφους του στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για τις νέες, ελπιδοφόρες εξατομικευμένες θεραπείες διαφόρων μορφών παιδικού καρκίνου, που αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης, είναι λιγότερο τοξικές, περιορίζουν τις παρενέργειες και μειώνουν τις πιθανότητες μετάλλαξης ή επανεμφάνισης προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας επισκέφθηκε το κοινωνικό πολυιατρείο «Υγεία» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και δεσμεύτηκε να παρέχει στο εξής τις υπηρεσίες του εθελοντικά σε τακτική βάση. Ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία «Ελληνες Παγκόσμιοι Γιατροί» του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, θα επισκέπτεται την Ελλάδα δύο φορές ανά τετράμηνο, προκειμένου να εξετάζει μικρούς ασθενείς και να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του για τη θεραπεία καρκινοπαθών παιδιών, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη γενέτειρά του, Λάρισα.

Με στόχο τον επαναπατρισμό επιστημόνων

Η πρωτοβουλία «Ελληνες Παγκόσμιοι Γιατροί» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στοχεύει στην ανάδειξη, αλλά και στον... επαναπατρισμό κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Οι διεθνούς φήμης επιστήμονες, που διευθύνουν ή συμμετέχουν στην έρευνα και την κλινική εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών σοβαρών ασθενειών, καλούνται στο πλαίσιο της δράσης να δώσουν τα «φώτα» τους και στη χώρα καταγωγής τους, συμβάλλοντας στην εξέλιξη και της ελληνικής ιατρικής κοινότητας. Μετά τον Δρ Στέργιο Ζαχαρούλη, η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και με άλλους διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες.

Βασίλης Ιγνατιάδης