Την προσεχή Κυριακή 21 Μαΐου 2017 και ώρα 3 μ.μ. θα προβληθεί στην ΕΡΤ2 η εκπομπή – ντοκυμαντέρ με θέμα: «Η ιστορία της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας».
Η τελική απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, που χαρακτηρίστηκε οριστική και παραχωρούσε στην Ελλάδα τη Θεσσαλία εκτός της περιοχής Ελασσόνας, ανακοινώθηκε επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση στις 26 Μαρτίου και η προφορική αποδοχή της από ελληνικής πλευράς έγινε στις 31 Μαρτίου 1881. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξ. Κουμουνδούρος δήλωσε: «Υπεγράψαμεν την σύμβασιν και ήδη η Θεσσαλία και η Ήπειρος είναι Ελλάς. Την υπεγράψαμεν διότι εθεωρήσαμεν αυτήν υπηρετούσαν τα μεγάλα συμφέροντα του Ελληνισμού, σώζουσαν την Θεσσαλίαν και την Άρταν και ικανοποιούσαν τους προαιωνίους πόθους ημών. Και σεις οι θερμοί πατριώται όσοι λυπείσθε, διότι δεν ετύχετε της ευτυχούς περιστάσεως να χύσετε το αίμα υμών υπέρ της πατρίδος, σεις εψηφίσατε την σύμβασιν… Τι θα ελέγαμεν, κύριοι εις τους Θεσσαλούς; Σας δίδεται ελευθερία αλλά ημείς την αρνούμεθα. Θέλομεν να πολεμήσετε, θέλομεν την πατρίδα σας να μεταβάλωμεν εις στάχτην και ερείπια. Θέλομεν όχι υμάς ελευθέρους αλλά τα πτώματα υμών. Δεν θέλομεν αναίμακτον την ελευθερίαν, θέλομεν να πενθηφορήση η Ελλάς. Και επειδή αι τύχαι του πολέμου αβέβαιοι, να ίδωμεν ίσως τους Τούρκους εν αυτή… Το κατ’ εμέ εν μόνον διαρκώς επιθυμώ, πριν καταβώ εις τον τάφον να θέσω την υπογραφήν μου και εις άλλας ομοίας πράξεις».
Ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε ελευθερωτής στην πόλη της Καρδίτσας στις 18 Αυγούστου 1881 (π.η.), στα Τρίκαλα την Κυριακή 23 Αυγούστου 1881 (π.η), στη Λάρισα στις 31 Αυγούστου (π.η.) και στον Βόλο στις 21 Οκτωβρίου (π.η.), τερματίζοντας μια σκλαβιά 500 περ. ετών.
Στο ντοκιμαντέρ, εκτός από το πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό που περιέχει, μιλούν οι: Μαρία Ευθυμίου (αναπλ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών), Θεόδωρος Νημάς (φιλόλογος-ιστορικός), Αγγελική Σφήκα-Θεοδοσίου (ομότιμη καθηγήτρια του Παν/μίου Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Μπρέγιαννη (ιστορικός Ακαδημίας Αθηνών), Γαβριήλ Συντομόρου (φιλόλογος).
Σκηνοθεσία-σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς. Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής. Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης. Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης. Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης. Μουσική: Τίμος Χατζηιωάννου. Διεύθυνση παραγωγής: Στάθης Μιχαήλ.