Θα το δούμε και αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Παρ’ όλο που από την 1η Ιανουαρίου 2017 σχεδόν διπλασιάζεται ο συντελεστής για την εισφορά υγείας των αγροτών, από το 2018 ένα μεγάλο μέρος θα πληρώνει για εισφορά υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ δηλαδή) 10 ευρώ τον μήνα λιγότερα! Τον εκ πρώτης όψεως παράδοξο αυτόν ισχυρισμό ανέπτυξε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τσιάρα.

Πώς τον τεκμηρίωσε; Ο υφυπουργός Εργασίας, παραπέμποντας στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (όπως είπε, το καθαρό φορολογητέο εισόδημα των αγροτών στο μέσο όρο είναι περίπου 4.920 ευρώ), προέβλεψε ότι από το 2018 για ένα μεγάλο μέρος των αγροτών οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στην κατώτατη κλίμακα του εισοδήματος, δηλαδή στο 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ), ήτοι στα 410 ευρώ.

Άρα με τον νέο συντελεστή για τις εισφορές υγείας 6,95% θα πληρώνουν 28,49 ευρώ τον μήνα (410Χ6,95%). Σήμερα, με τον ισχύοντα συντελεστή 3,61% για εισφορές υγείας, οι οποίες όμως υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο, οι αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, πληρώνουν 38,47 ευρώ τον μήνα, άρα από το 2018 θα έχουν όφελος 10 ευρώ τον μήνα παρά την αύξηση του συντελεστή.

Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε, πάντως, ότι το 2017 οι εν λόγω αγρότες θα καταβάλλουν αυξημένες εισφορές υγείας. Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας στηλίτευσε το γεγονός πως πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση εξαίρεσε τους αγρότες από το να πληρώνουν εισφορά υγείας 6,95% και τώρα έρχεται να αναιρέσει εκείνη τη ρύθμιση.

Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μια χαμηλών εισοδημάτων αγροτική οικογένεια, η οποία με βάση τον νόμο, όπως έχει ψηφιστεί, θα πλήρωνε εισφορά 332 ευρώ (σ.σ. με συντελεστή 3,61%), θα φτάσει να πληρώνει (σ.σ. με συντελεστή 6,95%) το κάθε μέλος της 487 ευρώ, δηλαδή 155 ευρώ περισσότερα. Σε μια τετραμελή οικογένεια αυτό επιμερίζεται σε ένα ποσό 620 ευρώ περισσότερα ετησίως μόνο για τις εισφορές υγείας».