Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης σχετικά με τις μαθητικές καταλήψεις αναφέρονται τα εξής:

"Οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές, μπορούν και οφείλουν να έχουν άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες: Κοινωνικά, εθνικά, θέματα παιδείας, πολιτικά ζητήματα εν γένει.
Μπορούν επίσης να ομιλούν και να αγωνίζονται για αυτά με όλα τα μέσα που αρμόζουν σε ελεύθερους ανθρώπους και πολίτες και τα οποία διασφαλίζει το Σύνταγμά μιας δημοκρατικής χώρας.
Οι μαθητές όμως δεν ωφελούνται, αντίθετα βλάπτονται, από την πεπαλαιωμένη, εκφυλισμένη, αυτοκαταστροφική και εν τέλει παράνομη πρακτική των καταλήψεων των σχολείων τους. Τους καλούμε να μην την ακολουθούν.
Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να αφεθούν για άλλη μια φορά, για άλλη μια γενιά, να γίνονται πιόνια και εργαλεία εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αντιπολιτευτικών ή συμπολιτευτικών.
Αλγεινή εντύπωση επίσης προκαλεί η προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων να διαχωρίσουν τις καταλήψεις σε καλές και κακές, σε αριστερές και δεξιές, με στόχο να διαιωνίσουν για άλλη μια γενιά διχασμούς και διαχωρισμούς παλιούς και ξεπερασμένους μόνο και μόνο για να συντηρούν τις κομματικές και ιδεολογικές πελατείες τους.
Καλούμε τους μαθητές και τη νέα γενιά να μην επιτρέψουν σε όλους αυτούς τους αυτόκλητους κομματικούς ινστρούχτορες να τους εκμεταλλεύονται και να τους πατρονάρουν παίζοντας ανεύθυνα με το παρόν τους και υπονομεύοντας το μέλλον τους.
Αυτό το άσχημο έργο το έχουμε ξαναδεί και το έχουμε πληρώσει ακριβά όλοι."