Ανησυχία καταγράφηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, μετά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, με τον φάκελο να έχει ανοίξει εδώ και μερικές μέρες στην περιοχή της Λάρισας και τη δομή στο Κουτσόχερο για τον αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει, όπως και τη φημολογία για την αύξησή του.

Θυμίζουμε πως ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης πριν από λίγες μέρες είχε συναντηθεί με τους βουλευτές του Νομού για να τους ενημερώσει, ενώ έχει ήδη αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάκη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί.

Στη συνεδρίαση πήραν θέση και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του Δήμου, όπου αποφασίσθηκε από κοινού να κινηθούν όλοι μαζί τονίζοντας την κρισιμότητα του θέματος έτσι ώστε να παρθούν οι απαραίτητες λύσεις στο θέμα του προσφυγικού που αυτή την ώρα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας που δείχνει αδύνατη να επιβαρυνθεί κι άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο λόγος δόθηκε και στους προέδρους των Κοινοτήτων της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου που ανέλυσαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας μάλιστα πως όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση ξεφεύγει προτείνοντας κι αυτοί από την πλευρά τους λύσεις.

Η εσωτερική αλληλογραφία και η ΜΚΟ

Ο Απόστολος Καλογιάννης παίρνοντας το λόγο, εξήγησε πως προέκυψε το θέμα μιλώντας για εσωτερική αλληλογραφία του Υπουργείου με την Δανέζικη ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη στο Κουτσόχερο σχετικά με κενό χώρο κι αν υπάρχει, με τη δεύτερη να απαντά πως υπάρχουν 3-4 στρέμματα για χρήση.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων εξήγησε πως όλο αυτό δείχνει μία ενδεχόμενη αύξηση η οποία όμως θα είναι «μη διαχειρίσιμη». Ενώ συνέχισε: «Μετά από αυτά έστειλα μία επιστολή στον Υπουργό Προστασία του Πολίτη, ενώ συγκάλεσα και μία σύσκεψη βουλευτών στο γραφείο μου για να ενημερωθούμε για τις θέσεις. Δεν κλήθηκαν οι επικεφαλής γιατί ήξερα πως μετά από αυτό θα γινόταν η συζήτηση κι η ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο. Είμαι σε αναμονή ορισμού συγκεκριμένων ραντεβού, στο οποίο εξέφρασα την επιθυμία να βρίσκονται κι οι βουλευτές μας».

Η κατάσταση στο Κουτσόχερο τώρα

Στη συνέχεια ο Απόστολος Καλογιάννης εξήγησε την κατάσταση στο Κουτσόχερο με μία αναδρομή μέχρι σήμερα: «Εμείς ζητάμε να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού στη δομή του Κουτσόχερου και να μεταφερθούν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, καθώς η Λάρισα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Η δομή αυτή δημιουργήθηκε με απόφαση του Υπουργείο σε ένα ανενεργό στρατόπεδο, αρχικά με σκηνές και σε συνέχεια με κοντέινερ γύρω στα 490.

Από πλευράς της πόλης υπήρξε μία πολύ σημαντική συμμετοχή φορέων της πόλη που στήριξαν την υπόθεση αυτή από την πρώτη ημέρα. Το camp αυτό δημιουργήθηκε με χρήματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την δέσμευση ότι θα στεγάζονται αραβόφωνοι. Αυτό τηρήθηκε μέχρι ενός σημείου και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι άλλαξε, ωστόσο κάποια στιγμή εμφανίστηκαν πρόσφυγες/μετανάστες όχι αραβόφωνων. Από την ώρα που εμφανίστηκαν αυτές οι ομάδες δεν είναι καλή.

Να σημειώσω πως τη λειτουργία την είχαν ο Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία και ζητήματα λειτουργίας προγράμματα βοήθειας και καθαριότητας ο Δήμος Λαρισαίων. Κάποια στιγμή οι Δημόσιοι φορείς πλην του Δήμου Λαρισαίων άρχισαν να αποχωρούν. Αυτή τη στιγμή γνωρίζω πως ο Στρατός έχει ένα με δύο άτομα, η Αστυνομία έχει αποσυρθεί σημαντικά και μόνο επιβλέπει για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και πέρα από τον Δήμο που έχει 70-80 ανθρώπους, εγκαταστάθηκε και διαχειρίζεται σημαντικά ποσά που δίνονται προς τους πρόσφυγες μία Δανέζικη ΜΚΟ η DRS.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά»

Από τότε έπαψαν να υπάρχουν και οι όροι της κοινότητας που είχαν δημιουργηθεί, βρίσκοντας προβλήματα και προσπαθώντας να τα λύσουμε. Με τους 1500 ανθρώπους που βρίσκονται εκεί τα πράγματα πλέον δεν πάνε καλά. Και η παρέμβασή μας δεν μένει μόνο στη μη αύξηση του αριθμού, αλλά και στην γενικότερη λειτουργία. Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει παραβατικότητα και το δείχνουν τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος. Πρέπει όλοι να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Πρέπει να το δημοτικό συμβούλιο να κοιτάξει με προσοχή το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς παράλληλα δεν ζητάμε να μην αυξηθεί ο αριθμός, αλλά και να μειωθεί. Έχουμε μία άριστη σχέση με την Ύπατη Αρμοστεία και έχουμε συμφωνήσει στο πρόγραμμα «Εστία» για την ένταξη τους στην πόλη. Είχαμε συμφωνήσει ο κόσμος που θα περνάει στα διαμερίσματα να είναι από τη δομή, από ένα σημείο και μετά όμως δεν τηρήθηκε αυτό που συμφωνήσαμε. Πλέον έχουμε και στην πόλη πρόσφυγες με το πρόγραμμα «Εστία» αλλά κι ο αριθμός αυξάνεται δίχως να μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Αν μειωθεί ο αριθμός, θα μειωθούν και τα προβλήματα. Ενώ και η ΜΚΟ θα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα από ότι σήμερα».

Τα προβλήματα με παραδείγματα

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων της Μάνδρας και του Κουτσόχερου, εξηγώντας πως βιώνουν την κατάσταση αυτή, ζητώντας καλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή και μεγαλύτερη προσοχή στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Μάνδρας, Σπύρος Καδόγλου, ανέφερε: «Είναι πολλά τα ζητήματα. Κανείς δεν τόλμησε να έρθει να κάνει μια επίσκεψη όχι την ημέρα των εκλογών, αλλά ένα βράδυ ή να προσπαθήσει να ταξιδέψει με το ΚΤΕΛ. Εμείς ζητάμε να λειτουργήσει ξανά το Α.Τ. Κουτσόχερου. Επίσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσιος χώρος καθαρός και στο τέλος κανείς δεν μας απαντά ποιο είναι το όφελός μας για τους κατοίκους».

Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κουτσόχερου, Βάιος Φονιάς, πρόσθεσε με παραδείγματα: «Όλοι έχουν φύγει και από το Στρατό και από την Αστυνομία. Εμείς ζητάμε ένα περιπολικό να βρίσκεται μόνιμα εκεί. Υπαγόμαστε στο Α.Τ. Κιλελέρ και οι άνθρωποι προσπαθούν όσο μπορούν. Πλέον μετράμε πυρκαγιές στο βουνό, υπάρχουν λήμματα βόθρων μετά από ζημιά που έχει προκύψει με τη μυρωδιά να εκτείνεται σε όλη την περιοχή.

Μία μέρα ήρθαν λεωφορεία από την Πάτρα με 90 Σομαλούς, που απλά τους κατέβασαν, έσπασαν λουκέτα από τα κοντέινερ κι εγκαταστάθηκαν. Στο στρατόπεδο πλέον δεν υπάρχει σήτα κι ο καθένας μπαίνει και βγαίνει από όπου θέλει. Μετράμε συνεχώς κλοπές που για εμάς είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Κάθε οικογένεια στο Κουτσόχερο πληρώνει τουλάχιστον 1000 ευρώ από αυτές».

Εκεί κατέληξαν

Οι επικεφαλής των παρατάξεων συμφώνησαν πως όλοι πρέπει να κινηθούν όλοι μαζί, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε, πως «είναι μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει ένα χρόνο πριν για να πιέσουμε πιο έντονα». Ενώ ζήτησε να συμμετέχουν σε μία διευρυμένη σύσκεψη και η Αστυνομία, η Περιφέρεια και η ΥΠΕ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής τη Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης έψαξε να βρει τα αίτια του προβλήματος από την ρίζα, ενώ έθεσε ακόμα μία φορά το ερώτημα για την βάσεις του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και την κατάσταση πολέμου που επικρατεί στη Συρία.

Ο επικεφαλής της ΠΡ.ΑΞΙ. Παναγιώτης Γούλας σημείωσε ότι δεν γίνεται να προκαλούν προβλήματα στις κοινωνίας αυτές οι δομές, ενώ ο επικεφαλής της Ορμής Ανανέωσης Νίκος Γαμβρούλας τόνισε πως όλοι πρέπει να παρακολουθήσουν με προσοχή το θέμα και είναι απαγορευτική η όποια αύξηση.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης Λαρισαίων Κοινόν Κων/νος Βαϊούλης, ρίχνοντας ευθύνες για υποκριτική διάθεση από πολλούς, εξήγησε πως με ευχολόγια δεν θα λυθεί κάτι προτείνοντας να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επισκεφτεί το καμπ για να καταγράψει την κατάσταση, για να υπάρξει έλεγχος και στη συνέχεια θα προτείνει αλλαγές σε ένα βάθος δύο μηνών.

Συμπερασματικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν δεχθεί την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο, ζητώντας να ενημερωθούν για τα προβλήματα της δομής οι αρμόδιοι. Παράλληλα απέκλεισε τη δημιουργία κάποιας άλλης δομής στην περιοχή, ενώ συμφώνησε να δημιουργηθεί η επιτροπή για να ελέγξει από κοντά την κατάσταση.

Χρίστος Τζίκας

Φωτό: Ανδρέας Τσιβούλης