ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ Θα είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο γνωστός DR. ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ, μαθηματικός, στρατηγικός αναλυτής  και φιλόσοφος το Σάββατο 23/07/2016, ώρα 20.00 μμ στον Πλαταμώνα και στο ξενοδοχείο «ΟΛΥΜΠΟΣ» (οδός Φρουρίου, αριθμός 18 στο ύψος της βίλας Μοσκώφ www.olymposhotel.gr τηλ. 2352041380)

Στους πρόποδες της κατοικίας των Ολυμπίων Θεών, ανάμεσα στα πλατάνια και την αύρα του Αιγαίου, ο  αγαπημένος δάσκαλος θα αναλύσει συμβολισμούς που εισήγαγαν οι Αρχαίοι με τη φιλοσοφική τους αναζήτηση  και θα μας μεταφέρει για ακόμη μία φορά σε τρόπους σκέψης εκτός πλαισίου. 

Ο καλεσμένος καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός (www.lygeros.org) είναι ευρέως γνωστός για το πλούσιο και ανθρωπιστικό του έργο. Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, "είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)" και "ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο". Πολυπράγμων ερευνητής, ασχολείται κυρίως με τη στρατηγική σε διάφορους τομείς (τοποστρατηγική, γαιοστρατηγική, χρονοστρατηγική), ειδικός σύμβουλος σε σχολές Εθνικής Άμυνας, Πολεμικής Αεροπορίας, Αστυνομικές Ακαδημίες … Διερμηνέας – μεταφραστής στα Γαλλικά Δικαστήρια.

Επισκέπτης καθηγητής σε πλείστα όσα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Γαλλίας. Διάβασε το σχέδιο ΑΝΑΝ των 10.000 σελίδων σε 48 ώρες και συνόψισε σε 5 σελίδες τους λόγους απόρριψής του. Ασχολείται ακόμη με την τέχνη (ποίηση, ζωγραφική, θέατρο, φιλοσοφία του θεάτρου, κινηματογράφο), διδάσκει σκηνοθεσία, φιλοσοφία, σκάκι (παίζει από 2 ετών) και γενικά ΔΙΔΑΣΚΕΙ.

Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών).

Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Είναι μέλος της Mensa, η οποία έχει 115.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές, πιστοποιημένων αποτελεσμάτων τους σε κάποιο από τα iq test που προϋποθέτει το καταστατικό της οργάνωσης, ενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως, αλλά και της Mega Foundation, κ.α.. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. 

Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 26.000 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 2000 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των da Vinci,van Gogh, Dali, Picasso, Schiele.