Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής η χειροτονία του νέου βοηθού της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στο ναό του αγίου Νικολάου Marrickville στο Σύδνεϋ, προεξήρχε ο κ. Μακάριος και συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

«Η Εκκλησία για το επισκοπικό υπούργημα πάντα αναζητά τον ταπεινό δηλαδή αυτόν που ξέρει τι σημαίνει σφάλμα, πτώση και αποτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακάριος απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα επίσκοπο και πρόσθεσε πως «αυτόν που πόνεσε, που έπεσε και σηκώθηκε. Αυτόν που απομονώθηκε, ταπεινώθηκε και ένιωσε τη Θεοεγκατάλειψη», σημείωσε.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, για την προαγωγή στο επισκοπικό αξίωμα δεν αναζητούνται οι τέλειοι, αλλά οι άγιοι. «Πρόκειται για δύο απολύτως διαφορετικά πράγματα. Αυτός που έχει φτάσει στην τελειότητα είναι ο ιδανικός, ο ολοκληρωμένος και ο αψεγάδιαστος. Το αισθάνεται ότι είναι τέλειος, το πιστεύει και το μαρτυρεί με τη συμπεριφορά του και την επικίνδυνη αυτοπεποίθησή του», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αντίθετα ο άγιος δεν ξέρει ότι είναι άγιος γιατί, «η αγιότητα δεν είναι τελειότητα αλλά αίσθηση αμαρτωλότητας και μηδαμινότητας. Δεν είναι ένα προσωπικό κατόρθωμα αλλά μία δωρεά. Δεν βασίζεται στις γνώσεις και στα πτυχία αλλά στον προσωπικό βιωματικό αγώνα. Η αγιότητα δεν σε κάνει να βλέπεις τους άλλους κατώτερους αλλά ανώτερους. Δεν έχει σκληρότητα αλλά ευαισθησία. Έτσι, το χειρότερο κόλλημα για την αρχιεροσύνη είναι να νομίζει κάποιος ότι είναι άξιος», τόνισε.

Θέλοντας να του υπενθυμίσει ποιο είναι τελικά το προφίλ ενός ιδανικού κληρικού, του επεσήμανε πως «ο Χριστός και η Εκκλησία δεν αναπαύονται στους μεγάλους, στους τέλειους και τους θορυβοποιούς αλλά στους ταπεινούς και ανύπαρκτους. Αυτούς δηλαδή που έχουν δεχθεί την παράκληση του παναγίου πνεύματος και αποτελούν την παρηγορία όλου του κόσμου».

ΕΞΕΤΙΜΗΣΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του νέου επισκόπου, ο κ. Μακάριος υπογράμμισε πως παρακολουθώντας την πορεία σου από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς μου στην Αυστραλία, «εξετίμησα την απλότητα της καρδιάς σου, το εκκλησιαστικό σου φρόνημα και την πεποίθησή σου ότι εσύ δεν ανήκεις στην κατηγορία των κληρικών που αναμένουν την προαγωγή θεωρώντας ότι αξίζουν την αρχιεροσύνη. Για αυτό όπου και αν διακόνησες εργάστηκες ανιδιοτελώς με ταπείνωση και αφοσίωση για την Εκκλησία και τον ποιμενάρχη σου», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Από τη μεριά του ο νέος επίσκοπος Μαγνησίας, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του, ανέφερε πως «σήμερα στέκομαι εν μέσω Εκκλησίας ως χοϊκό της θείας συγκαταβάσεως πλάσμα με αδύνατους όρους αναλογιζόμενος την αναξιότητα και την ατέλεια της ψυχής μου. Στέκομαι σιωπηλός μπροστά στα μεγαλεία του Θεού προσπαθώντας να εξηγήσω τα ανεξήγητα και να αντιληφθώ τις δωρεές που επεφύλαξε για εμένα η χάρις του Θεού από τη στιγμή που αφιερώθηκα εξολοκλήρου στην Εκκλησία και αφέθηκα στο θέλημα του Θεού», λέγοντας παράλληλα πως η εικοσαετής πορεία μου μέσα στην Εκκλησία ως λειτουργός του Θεού και διάκονος του συνανθρώπου, «ήταν μία πορεία με μεγάλες ευλογίες αλλά και με πολλές προκλήσεις και δοκιμασίες στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία».

ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΩ ΩΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Σκιαγραφώντας τα χαρίσματα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, ο κ. Χριστόδουλος τόνισε πως προσεύχομαι στο θεό να με κοσμεί με την ανθρωπιά που φωλιάζει μέσα σας. «Μία ανθρωπιά που ενέχει την ανιδιοτέλεια, τη θυσία, τη διαρκή ταύτιση με τον άλλο και μία ανθρωπιά που κρύβει αληθινό μεγαλείο ψυχής. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε να με καθοδηγείτε ώστε να διακονήσω και από αυτή τη θέση τους ορθοδόξους της Πέμπτης Ηπείρου με μοναδική ελπίδα απολαβής την τελική πατρίδα της βασιλείας του Θεού την εκπλήρωση του ουράνιου κριτηρίου. Για αυτό δώστε μου το χέρι σας για να πιαστώ και να στηριχτώ ως βακτηρία και να προχωρήσουμε μαζί με ενότητα στον αγιασμό», κατέληξε ο νέος επίσκοπος.

Να σημειωθεί ότι στη θεία λειτουργία και τη χειροτονία παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε από νωρίς το ναό στον οποίο ο π. Χριστόδουλος διακόνησε για εννέα ολόκληρα χρόνια ως προϊστάμενος, για να αναφωνήσει το «άξιος».

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης