Οι αθλητικές κακώσεις ονομάζονται έτσι, καθώς αφορούν τραυματισμούς οι οποίοι προκύπτουν από αθλητικές δραστηριότητες και συχνά, ανάλογα το μέγεθος της βλάβης, μπορεί να αποβούν μοιραίες για την καριέρα ενός επαγγελματία αθλητή.

Στην καλύτερη περίπτωση, συνέπεια της κάκωσης είναι η αποχή του αθλητή  από τις αθλητικές δραστηριότητες, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πλήρη ίαση και αποθεραπεία του.

Οι αθλητικές κακώσεις, ανάλογα το σημείο στο οποίο εντοπίζονται και το είδος της βλάβης χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Εξάρθρωση

Πρόκειται για τη βίαιη μετατόπιση δύο οστών από την άρθρωσή τους, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση και ακινητοποίηση της.

Εάν σας συμβεί: Θα πρέπει άμεσα να τοποθετήσετε παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή για να περιορίσετε τον πόνο και το οίδημα. Εν συνεχεία ζητήστε ιατρική βοήθεια από έναν εξειδικευμένο γιατρό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός του τραυματισμού, αλλά και να γίνει η επαναφορά των οστών στην άρθρωση. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η αποθεραπεία περιλαμβάνει πλήρη ακινησία της άρθρωσης σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή αναλγητικών.

Κάταγμα

Το σπάσιμο ή ράγισμα του οστού. Συνήθως προκαλείται από πτώσεις, ή βίαιη σύγκρουση.

Εάν σας συμβεί: Η ίαση των οστών είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει αυτόματα. Για τη σωστή όμως αποθεραπεία του κατάγματος θα πρέπει πρώτα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και επανατοποθέτηση του οστού και ακινητοποίηση του με γύψο ή και μεταλλικές πλάκες και βίδες, ανάλογα τη σοβαρότητα του. Η πλήρης ίαση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 εβδομάδες και μετά θα χρειαστεί φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών που το περιβάλλουν.

 

Διάστρεμμα

Από τις πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις. Είναι ο τραυματισμός που προκαλείται στους συνδέσμους που αποτελούνται από ινώδη ιστό και ενώνουν δύο οστά στην ίδια άρθρωση.

Εάν σας συμβεί: Η τραυματισμένη περιοχή χρειάζεται ξεκούραση και ακινησία. Είναι σκόπιμο να γίνει ανύψωση του σημείου, ενώ χρειάζεται η τακτική τοποθέτηση πάγου για μείωση του οιδήματος. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, μετά την πλήρη ίαση χρειάζεται φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών της συγκεκριμένης περιοχής.

Θλάση

Πρόκειται για τραυματισμό  μυός ή  τένοντα και ουσιαστικά σημαίνει ρήξη μυϊκών ή τενόντιων ινών.

Εάν σας συμβεί: Η διαδικασία αποθεραπείας είναι παρόμοια με αυτή για το διάστρεμμα.

Ρήξη Χιαστών

Ο τραυματισμός των συνδέσμων που ενώνουν το μηριαίο οστό με την κνήμη.

Εάν σας συμβεί: Για ήπιας μορφής ρήξης – κάκωσης οπίσθιου ή πρόσθιου χιαστού η αποθεραπεία είναι ίδια με αυτή της θλάσης και του διαστρέμματος. Αντίθετα, η ολική ρήξη χιαστών χρειάζεται διαδικασία χειρουργικής επέμβασης.

Άλλες αθλητικές κακώσεις είναι:

·        Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

·        Περιοστίτιδα

·        Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Εκτός από την αρθροσκόπηση γόνατος ή την χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για θεραπευτικές μέθοδοι, οι αθλητικές κακώσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν και με υπερσύγχρονες βιολογικές θεραπείες, όπως:

·        Αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από το αίμα του ασθενούς – Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Θεραπεία PRP)

·        Βλαστοκύτταρα

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δημήτριο Δόβρη για εξατομικευμένη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία του προβλήματος που σας απασχολεί!