Η ώρα των αγροτών σημαίνει σήμερα, καθώς ξεκινούν οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι ετοιμάζονται με τα τρακτέρ τους να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς, έχοντας μάλιστα κόντρα τον καιρό με το τσουχτερό κρύο. Μαζί αρχίζει και η ταλαιπωρία των οδηγών, ιδιωτών και επαγγελματιών οι οποίοι θα πρέπει, όπως κάθε χρόνο, να τρέχουν μέσα από παράδρομους για να κάνουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προς το μεσημέρι σήμερα θα στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, με την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Όσον αφορά στους αγρότες της Λάρισας, που πέρυσι συμμετείχαν στο μπλόκο των Τεμπών, επιχείρησαν να ξεπεράσουν την εσωστρέφεια που εκδηλώθηκε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας ως τόπο συγκέντρωσης τη Γαλήνη και όπως όλα δείχνουν έστω και με διαφωνίες, θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε -αν η συγκέντρωση των δυνάμεων τρακτέρ είναι μεγάλη- στα Τέμπη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη.

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλέισουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Όπως είπε στο protothema.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «αναζητάμε ανάσες ζωής». Πρόσθεσε ότι τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με τον κ.Μπούτα οι αγρότες βάζουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους τη μείωση του κόστους παραγωγής και διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. 

Η κινητοποίηση των τρακτέρ προκαλεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αφού ανοίγεται ένα ακόμη, και όπως όλα δείχνουν δυναμικό, μέτωπο στο εσωτερικό, τη στιγμή που «τρέχουν» κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Είναι ενδεικτικό, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ δεν παύει να επαναλαμβάνει στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση έχει πληρώσει αποζημιώσεις φέτος νωρίτερα από ποτέ: «Πληρώσαμε 3,7 δισ. το 2016, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο», όμως προειδοποίησε ότι πρέπει «να πληρωθούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη» γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είπε χαρακτηριστικά, από τα Γρεβενά.

Στην ίδια κατεύθυνση για τον κατευνασμό των αγροτών ο κ.Αποστόλου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα