Το Διεθνές Ρόταρυ είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, μια παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Τα μέλη του εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το κύριο πρόγραμμα του Διεθνούς Ρόταρυ στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την πολιομυελίτιδα και την εξάλειψή της παγκοσμίως.
Για τη δράση του Ρόταρυ μιλά στο kosmoslarissa.gr ο κ. Αριστοτέλης Αποστολίδης, Εισερχόμενος Διοικητής 2019-2020 της 2484 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ.

-Τι είναι το Ρόταρυ;

Το Διεθνές Ρόταρυ είναι παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών.
Το Ρόταρυ είναι μια οργάνωση που αποτελείται από τους ηγέτες των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων, ενωμένων παγκοσμίως, που χορηγούν ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, ενθαρρύνουν τις υψηλές ηθικές αξίες σε όλα τα επαγγέλματα και βοηθούν στην οικοδόμηση της καλής θέλησης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι Ροταριανοί σε όλον τον κόσμο δημιουργούν και ανήκουν σε Ροταριανούς Ομίλους.
Το Ρόταρυ αποτελείτε από περισσότερους από 35.000 Ομίλους σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές έχει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη.
Ο πρώτος Ροταριανός όμιλος ιδρύθηκε στο Σικάγο του Ιλλινόις των Η.Π.Α. την 23η Φεβρουαρίου 1905.
Τα μέλη του Ρόταρυ αποκαλούνται Ροταριανοί και εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το κύριο πρόγραμμα του Διεθνούς Ρόταρυ στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την πολιομυελίτιδα και την εξάλειψή της παγκοσμίως.
Το Ρόταρυ είναι εκεί όπου οι γείτονες, οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι υπεύθυνοι επίλυσης προβλημάτων μοιράζονται ιδέες, συναντούν άλλους ηγέτες και αναλαμβάνουν δράση για τη δημιουργία διαχρονικών αλλαγών

-Γιατί να γίνω Ροταριανός;

Για την  ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ
Σε έναν πολυσύνθετα αναπτυσσόμενο κόσμο το Ρόταρυ αναδεικνύει μία από τις βασικότερες  ανθρώπινες ανάγκες : την ανάγκη φιλίας και συναδέλφωσης
Για την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ σου  ΠΡΟΟΔΟ
Ο δεύτερος λόγος δημιουργίας του Ρόταρυ είναι η επαγγελματική ανάπτυξη. Ο καθένας από εμάς χρειάζεται ένα δίκτυο για την δουλειά του. Το Ρόταρυ περιλαμβάνει κάθε επαγγελματικό τομέα της κοινωνίας.
Για την  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ
Το Ρόταρυ είναι ένας οργανισμός ικανών και επιτυχημένων επαγγελματιών. Αναλαμβάνοντας θέσεις στο Ρόταρυ είναι εκπαίδευση στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων.
Για την ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η συμμετοχή στο Ρόταρυ σε κάνει καλύτερο πολίτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό Ροταριανών Ομίλων περιλαμβάνει τους πλέον ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Κάθε Ροταριανός φορά ένα σήμα που γράφει ΄΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΟΤΑΡΥ΄΄. Λίγα μέρη στον κόσμο δεν  έχουν Ρόταρυ. Ο κάθε Ροταριανός είναι ευπρόσδεκτος σε 35.000 περίπου Ομίλους σε 200 κράτη του κόσμου, γεγονός που τον κάνει πολίτη του κόσμου όλου.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΑ
Η ύπαρξη Ροταριανών Ομίλων σχεδόν παντού δίνει την ευκαιρία για κάθε βοήθεια (νομική, ιατρική, τουριστική κλπ) που πιθανόν να χρειαστεί σε ξένο μέρος.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Κάθε εβδομάδα με διάφορες εκδηλώσεις το Ρόταρυ αναπτύσσει την προσωπικότητα και τις κοινωνικές ικανότητες του κάθε Ροταριανού. Το Ρόταρυ είναι για ανθρώπους που αγαπούν τον άνθρωπο.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Κάθε Ροταριανός προσπαθεί για την ανάπτυξη του επαγγελματικού του χώρου με τη συμμετοχή του σε επιτροπές και με την ενημέρωση των νέων επαγγελματιών.

-Ποιοι είναι οι τομείς στόχευσης του Ρόταρυ;

Αντικειμενικός σκοπός του Ρόταρυ είναι να ενθαρρύνει και να προβάλλει το ιδανικό της εξυπηρέτησης σαν βασικό στοιχείο κοινωνικής δράσης.
Οι 35.000 Όμιλοι και τα 1,2 εκατομμύρια μέλη του Ρόταρυ υπηρετούν κοινότητες σε όλον τον κόσμο, κάθε μία από τις οποίες έχει ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες.
Τα πιο επιτυχημένα και  βιώσιμα προγράμματα προσφοράς του Ρόταρυ κατατάσσονται σε έναν από τους παρακάτω έξι τομείς:
• Ειρήνη και πρόληψη/επίλυση συγκρούσεων
• Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών
• Νερό και υγιεινή
• Υγεία μητέρας και παιδιού
• Βασική εκπαίδευση και αναλφαβητισμός
• Οικονομική και κοινοτική ανάπτυξη
Το Διεθνές Ρόταρυ και το Ροταριανό Ίδρυμα αναγνωρίζουν ότι εστιάζοντας την προσφορά τους σ’ αυτούς τους τομείς μπορούν :
• Να καθοδηγήσουν τους Ροταριανούς που ενδιαφέρονται να καταστρώσουν προγράμματα προσφοράς
• Να βελτιώσουν την ικανότητα των Ροταριανών να αντιμετωπίζουν ανάγκες
• Να δείξουν στον κόσμο ότι το Ρόταρυ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανθρωπιστική προσφορά
Οι ανάγκες που καλύπτουν τους έξι τομείς στόχευσης του Ρόταρυ είναι ευρείες και ποικίλουν από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό ως την ανάγκη για εμβολιασμούς που προλαμβάνουν θανατηφόρες ασθένειες.
Η ναυαρχίδα των προγραμμάτων του Ρόταρυ στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την πολιομυελίτιδα και την εξάλειψη παγκοσμίως, της ασθένειας που προκαλεί παράλυση και κάποιες φορές τον θάνατο.
Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας αποτελεί την κορυφαία φιλανθρωπική προτεραιότητα του Ρόταρυ.
Όταν το Ρόταρυ εγκαινίασε το πρόγραμμα Polio Plus το 1985, υπήρχαν περισσότερα από 350.000 κρούσματα πολιομυελίτιδας σε περισσότερες από 125 χώρες.
Από το 1988, το Ρόταρυ σε συνεργασία με τους εταίρους του στην προσπάθεια για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας Παγκοσμίως, έχει εμβολιάσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια παιδιά και έχει καταφέρει να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης πολιομυελίτιδας κατά 99%.
Σήμερα εμείς οι Ροταριανοί είμαστε περήφανοι  για το αποτέλεσμα μας αυτό γιατί, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου εκτός από  3 συγκεκριμένες περιοχές,  έχουν ανακηρυχτεί ελεύθερες της πολιομυελίτιδας.
Η Ελλάδα το 2002, έχει πιστοποιηθεί ως χώρα ‘’χωρίς πολιομυελίτιδα» (polio-free), όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Ρόταρυ έχει συνεισφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην παγκόσμια προσπάθεια για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

-Ποια είναι η δομή του Ρόταρυ;

Πρωταρχικό κύτταρο ο πρώτος πυρήνας ζωής του  Ρόταρυ είναι  ο όμιλος.
Περισσότεροι από 35.000 Ροταριανοί Όμιλοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σε 200 χώρες,  που  διοικητικά συγκροτούν 535 Περιφέρειες που με την σειρά τους συγκροτούν 34 Ζώνες.
Την   διοίκηση του Διεθνούς Ρόταρυ την έχει ο Πρόεδρος του και το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ εκλέγεται και διοικεί για ένα έτος με Δ.Σ. αποτελούμενο από 17 Διευθυντές, οι οποίοι εκλέγονται για 2 έτη από τις μισές Ζώνες εναλλάξ.
Το Δ.Σ. συμπληρώνεται από τον ψηφισμένο για το επόμενο έτος Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του Διεθνούς Ρόταρυ.
Η δημοκρατική, αντιπροσωπευτική εκλογή και η εναλλαγή των αξιωμάτων κάθε έτος, είναι βασική οργανωτική αρχή του Ρόταρυ σε κάθε βαθμίδα.
Με αυτή την αρχή εκλέγεται και ο Πρόεδρος από τα μέλη κάθε Ομίλου, καθώς και ο Διοικητής κάθε Περιφέρειας από αναλογικό με την δύναμη κάθε Ομίλου (της Περιφέρειας) αριθμό εκλεκτόρων.
Στην Ελλάδα Λειτουργούν δύο Περιφέρειες. Η 2470 Περιφέρεια Διεθνούς Ρόταρυ, στην οποία ανήκουν οι όμιλοι της γεωγραφικής περιοχής της Νοτίου Ελλάδας και η 2484 Περιφέρεια Διεθνούς Ρόταρυ στην οποία ανήκουν οι όμιλοι της γεωγραφικής περιοχής της Βορείου Ελλάδας.
Στο Ρόταρυ υπάρχουν και οι όμιλοι Ροταρακτ  οι οποίοι  συγκεντρώνουν νέους ηλικίας 18-30 ετών σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο με στόχο την διοργάνωση δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας και την κοινωνικοποίηση.
Επίσης υπάρχουν και οι όμιλοι Ιντερακτ για νεαρά άτομα
Μέσω των Ομίλων Interact, νεαρά άτομα ηλικίας 12-18 ετών συνδέονται με άλλους στην κοινότητα ή το σχολείο τους και μαθαίνουν για τον κόσμο μέσω έργων και δραστηριοτήτων προσφοράς υπηρεσιών στον συνάνθρωπο.

-Ποιος είναι ο σκοπός του Ρόταρυ;

Σκοπός του Ρόταρυ είναι η ενθάρρυνση και η διάδοση της ιδέας της προσφοράς (υπηρεσιών), ως βάση κάθε αξιόλογης δραστηριότητας και, ειδικότερα να ενθαρρύνει και να προωθεί:
Πρώτον: Την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ως μια ευκαιρία για προσφορά (υπηρεσιών),
Δεύτερον: Τις υψηλές ηθικές αρχές στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, την αναγνώριση της αξίας όλων των χρησίμων επαγγελματικών ενασχολήσεων, και την ανάδειξη από κάθε Ροταριανό της επαγγελματικής του ενασχόλησης, ως μια ευκαιρία για να υπηρετήσει την κοινωνία,
Τρίτον: Την εφαρμογή της ιδέας της προσφοράς (υπηρεσιών) στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του κάθε Ροταριανού,
Τέταρτον: Την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης, μέσω μιας παγκόσμιας συναδέλφωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών ενωμένων στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών.
Το νέο λογότυπο για την καινούρια Ροταριανή χρονιά που ετοιμαζόμαστε με τα σεμινάρια που διοργανώνουμε, όπως αύριο στην  πόλη σας, και αρχίζει την 01 Ιουλίου είναι:
 "Μαζί, βλέπουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ενώνονται και αναλαμβάνουν δράση για να δημιουργήσουν διαρκείς αλλαγές - σε ολόκληρο τον πλανήτη, στις κοινότητές μας και στους εαυτούς μας
Αυτός είναι ο σκοπός μας.  Να ενώσουμε τον κόσμο και να αναλάβουμε δράσεις για το καλό της κοινωνίας με διαρκείς αλλαγές στους εαυτούς μας,  στις κοινότητες μας αλλά και παγκόσμια.


-Πως μπορεί κάποιος να γίνει Ροταριανός;

Στους ομίλους μας γίνονται δεκτοί όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική ή άλλη επιλογή.
Βασική προϋπόθεση είναι να ασκεί κάποιος ή κάποια ένα  αναγνωρισμένο επάγγελμα.  Από εκεί και πέρα  όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Ρόταρυ και αυτό που μετράει  είναι να έχουν  διάθεση   να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τη δράση τους στα προγράμματα και τις δράσεις του ομίλου που θα ενταχθεί.
Το Ρόταρυ έχει σαν  αρχή του να επιλέγονται ποσοστιαία τουλάχιστον ένας από κάθε κατηγορία, επαγγελματιών, στελεχών, επιχειρηματιών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, της τοπικής κοινωνίας που δραστηριοποιείται κάθε Ροταριανός όμιλος.
Σε κάθε Ροταριανό  Όμιλο επιτρέπεται να υπάρχουν όχι περισσότεροι από το 10% των μελών από κάθε επαγγελματική κατηγορία, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις και να μην αποτελεί ο Όμιλος μια απλή συντεχνία.
Υποχρέωση του κάθε Ροταριανού είναι να κάνει τις τακτικές παρουσίες του στον Όμιλό του ή ακόμη και σε άλλον της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

-Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τη μασονία και τη θρησκεία;

Εδώ πρέπει επιτέλους και στην χώρα μας να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα γιατί το Ρόταρυ δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που του προσάπτουν.  Το Ρόταρυ δεν έχει  μυστικές διαδικασίες, δεν έχει επίσημη θρησκεία, δεν έχει μυστικές συναντήσεις ή τελετές.
Είναι μία ανοικτή κοινωνία ανθρώπων που απλά πιστεύουν στην προσφορά στους συνανθρώπους τους.
Δεν υπάρχουν ειδικές στολές στο Ρόταρυ ούτε ¨μυστικές τελετές¨ ή κρυφά κείμενα και εγχειρίδια λειτουργίας. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλους. Οι όμιλοι μας είναι ανοιχτοί να υποδεχτούν τον οποιονδήποτε θελήσει να μας επισκεφτεί και να μας δει από κοντά.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας με τα μέλη κάποιου ομίλου και να παρακολουθήσει μια συνεστίαση. Αν ο επισκέπτης μας αυτός δείξει ενδιαφέρον μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος του ομίλου που παρακολουθεί ή οποιουδήποτε άλλου ομίλου θέλει.
Στο Ρόταρυ όλοι είναι σεβαστοί και μέσα από τη διαφορετικότητα προάγεται το κοινό μας ανθρωπιστικό έργο.
Είναι λοιπόν σαφές ότι το Ρόταρυ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Μασονία ή οποιαδήποτε άλλη  παραθρησκευτική οργάνωση.
Όποιος θέλει μπορεί να μπει στο διαδίκτυο και να ψάξει στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρόταρυ στο: www.rotary.org  και από εκεί να δει επίσημα, τις θέσεις μας και τη όλη λειτουργία του Ρόταρυ.


-Τι πρόγραμμα προωθεί το Ρόταρυ;

Οι Ροταριανοί σχεδιάζουν και υλοποιούν μία αξιοσημείωτη ποικιλία ανθρωπιστικών, εκπαιδευτικών και μορφωτικών προγραμμάτων ανταλλαγών που αφορούν το τρόπο ζωής των ανθρώπων στη κοινότητά τους και σε ολόκληρο το κόσμο.
Το Ρόταρυ είναι το Ροταριανό Ίδρυμα, το οποίο κάθε χρόνο χορηγεί περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. για διεθνείς υποτροφίες, μορφωτικές ανταλλαγές και μεγάλα και μικρά ανθρωπιστικά προγράμματα που βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το Ρόταρυ θεωρείται ευρέως, ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός χορηγός σε διεθνείς μορφωτικές υποτροφίες παγκοσμίως.
Τα πιο επιτυχημένα και  βιώσιμα προγράμματα προσφοράς του Ρόταρυ κατατάσσονται σε έναν από τους παρακάτω έξι τομείς:
• Ειρήνη και πρόληψη/επίλυση συγκρούσεων
• Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών
• Νερό και υγιεινή
• Υγεία μητέρας και παιδιού
• Βασική εκπαίδευση και αναλφαβητισμός
• Οικονομική και κοινοτική ανάπτυξη
Οι ανάγκες που καλύπτουν τους έξι τομείς στόχευσης του Ρόταρυ είναι ευρείες και ποικίλουν από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό ως την ανάγκη για εμβολιασμούς που προλαμβάνουν θανατηφόρες ασθένειες.


-Εχετε επαφές με άλλους διεθνείς οργανισμούς;

Το Ρόταρυ είναι επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και κατέχει έδρα παρατηρητή στον ΟΗΕ.
Συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως την UNICEF, την UNESCO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς