Το αλιεύσαμε από την Καθημερινή, στη στήλη με τις επιστολές των αναγνωστών που κάποιες φορές κρύβουν θησαυρούς.

Έκπληξη ο επιστολογράφος. Πρόκειται για τον πρωτοπόρο Έλληνα καρδιοχειρουργό Γεώργιο Τόλη, από το Μαλακάσι Καλαμπάκας, ο οποίος έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.

Η επιστολή του Γιώργου Τόλη - ο οποίος από το 1997 που άφησε το νυστέρι έχει επιστρέψει στο χωριό του- φέρει τον τίτλο:

Το κονβόι με τα φορτηγά φιλάθλων, το χαρτζιλίκι,και ο αγώνας που δεν είδα για μια σβούρα...

«Κύριε διευθυντά

Τον Νοέμβριο του 1947 η πενταμελής οικογένειά μας (γονείς, εγώ και δύο νεότερες αδελφές μου), λόγω του εμφυλίου πολέμου, εγκατέλειψε το άνετο σπίτι μας στο ορεινό χωριό Μαλακάσι Καλαμπάκας και στριμώχθηκε σ’ ένα δωμάτιο ισόγειας κατοικίας στα Τρίκαλα. Δεν μας ακολούθησαν οι γονείς της μητέρας μου. Τα μοναδικά μας έσοδα στα Τρίκαλα ήταν τα μεροκάματα του πατέρα.

Στα μέσα του 1950 δεν είχαμε επαναπατρισθεί ακόμα. Δεκαπεντάχρονος ήδη και μαθητής Γυμνασίου στα Τρίκαλα, έμαθα ότι σε λίγες ημέρες ο Παναθηναϊκός θα ανέβαινε στη Λάρισα για ένα φιλικό αγώνα με τον Άρη της γειτονικής πόλεως.

Μόλις το νέο έφτασε στα Τρίκαλα, άρχισαν να οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για τη Λάρισα από φίλους του Παναθηναϊκού, που την ημέρα του παιγνιδιού θα σχημάτιζαν πομπή φορτηγών αυτοκινήτων των οποίων οι επιβάτες-φίλαθλοι υπόσχονταν μια εορταστική ατμόσφαιρα, τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή. Παρότι Ολυμπιακός, πολύ θα ήθελα να δω τον Παναθηναϊκό.

Ηταν μια ευκαιρία να γνωρίσω και μια άλλη πόλη. Η Αθήνα φάνταζε πολύ μακριά για μένα το 1950. Σκόνταφτα όμως στην τιμή του εισιτηρίου που ζητούσαν οι διοργανωτές της εκδρομής. Μέχρι τότε, ποτέ δεν είχα ζητήσει χαρτζιλίκι από τους γονείς μου. Απλώς δεχόμουν με ευχαρίστηση ό,τι κατά καιρούς και χωρίς σταθερή συχνότητα μου προσέφεραν. Ομως, κανένα φιλοδώρημα που είχα πάρει έως τότε δεν είχε προσεγγίσει την τιμή του εισιτηρίου που χρειαζόμουν για να πάω στη Λάρισα.

Επειδή με τίποτα δεν ήθελα να χάσω τον Παναθηναϊκό, αποφάσισα να γίνω μικροέμπορος για λίγες ημέρες. Εκτός από το ποδόσφαιρο, που παίζαμε με τις ώρες, ένα άλλο ήσυχο παιγνίδι ήταν αυτό με τις σβούρες. Οποιος κατόρθωνε, πετώντας τη δική του σβούρα, να καρφώσει του συμπαίκτη τη σβούρα, που ήταν ακίνητη στο έδαφος σε κάποια απόσταση, την κέρδιζε. Αν δεν εύρισκε τον στόχο του, ήταν ο χαμένος. Επειδή είχα γίνει καλός σκοπευτής με μια «γουρλίδικη» σβούρα, συνεχώς κέρδιζα σβούρες, τις οποίες πουλούσα σε χαμένους έναντι αμοιβής που επoίκιλλε από ημέρα σε ημέρα. Γύριζα από γειτονιά σε γειτονιά κερδίζοντας σβούρες, προσπαθώντας να συμπληρώσω το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη Λάρισα, το οποίο δεν υπολόγιζα πλέον σε δραχμές αλλά σε σβούρες...

Η λύπη μου άγγιξε την απογοήτευση και την απελπισία, όταν είδα και το τελευταίο εκδρομικό φορτηγό αυτοκίνητο να αναχωρεί για τη Λάρισα την ημέρα του αγώνα κι εγώ να μένω πίσω, επειδή δεν πρόλαβα να κερδίσω μία ακόμα σβούρα.

Ευτυχώς, οι γονείς μου δεν έμαθαν την αποτυχία του μικρού τους εμποράκου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΛΗΣ Καρδιοχειρουργός»

Η Wikipedia γράφει για τον θεσσαλό γιατρό:

Ο Γεώργιος Α. Τόλης (Μαλακάσι Τρικάλων5 Μαρτίου 1935 – ) είναι διακεκριμένος Έλληνας καρδιοχειρουργός, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα το 1990.

Πρώτα χρόνια

Οι γονείς του, Αθανάσιος και Σταματία, ήταν φτωχοί εστιάτορες από τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας. Ο Τόλης τελείωσε το Γυμνάσιο στα Τρίκαλα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την περίοδο 19541961. Μετά το πέρας της θητείας του (1963), ειδικεύθηκε στην Χειρουργική Θώρακα και Καρδιάς συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί αρχικά στο Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός» (μέχρι το 1984), στο ιδιωτικό Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία» (μέχρι το 1995), και, τέλος, στο επίσης ιδιωτικό Ιατρικό Αθηνών. Είναι νυμφευμένος με τη φαρμακοποιό Έφη Παπαποστόλου, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά: τον Αθανάσιο ή Άθαν (γεν. 1968), τον Γεώργιο (γεν. 1969) και την Τίνα (γεν. 1975)

Δραστηριότητα

Ως καρδιοχειρουργός πραγματοποίησε χιλιάδες επεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε στην Ελλάδα την πρώτη επαναγγείωση μυοκαρδίου με παρακαμπτήριο φλεβικό μόσχευμα, το γνωστό «bypass» (Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός», 8 Δεκεμβρίου 1971), και την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς (Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία», 3 Απριλίου 1990).

Το 1997, ο Τόλης έπαυσε να χειρουργεί και να ασκεί την Ιατρική. Έχει εκφραστεί εναντίον του δημοσίου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κρίνοντάς το δυσκίνητο και γραφειοκρατικό. Έχει επίσης εκφραστεί εναντίον της παροχής υπηρεσιών Υγείας με στόχο το οικονομικό κέρδος.».

Κώστας Τόλης

* Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι αρχείου