Σε κινήσεις αμφισβήτησης του μονοπωλίου που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια από τη γνωστή κοινοπραξία του ΟΣΔΕ, με ευθύνη προφανώς και της συνεταιριστικής ηγεσίας, επιδίδονται το τελευταίο διάστημα προβεβλημένα στελέχη του χώρου, κυρίως από την πλευρά των προσκείμενων στην νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

Τελευταία εκδήλωση αυτής της αμφισβήτησης είναι η δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (8 Νοεμβρίου) στο ξενοδοχείο President, στην διάρκεια της οποίας, όπως λέγεται από τους παρισταμένους, πάρθηκαν αποφάσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα γύρω από την υπόθεση του ΟΣΔΕ.

Η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περί τα 30 συνεταιριστικά στελέχη από ισάριθμες οργανώσεις, οι οποίες, όπως τονίζεται, διαχειρίζονται περί τις 250.000 δηλώσεις δηλαδή περισσότερο από το 1/3 του συνολικού όγκου, συμφωνήθηκε να τεθεί μετ’ επιτάσεως στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση της κοινοπραξίας για τις 22 Νοεμβρίου, θέμα ανακατανομής ρόλων και νέας τιμολογιακής πολιτικής.  Στο πλαίσιο αυτής, όπως αποφασίσθηκε, θα πρέπει, αφενός να ελαφρυνθεί το βάρος των παραγωγών για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων, αφετέρου να μειωθεί δραστικά το ποσοστό της τάξεως του 20% που εισπράττει σήμερα ο συντονιστής, δηλαδή η κοινοπραξία για την λεγόμενη απασφαλμάτωση. Όπως τονίσθηκε από τους παριστάμενους, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις γύρω από το ΟΣΔΕ το έργο της απασφαλμάτωσης είναι μηδενικό, επομένως η αμοιβή του συντονιστή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5%.

Όλα αυτά θα τεθούν, όπως λέγεται, με τη μορφή τελεσίγραφου στη διοίκηση της κοινοπραξίας, από το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα τεθεί ανοικτά θέμα αποχώρησης των συνεταιριστικών οργανώσεων στην περίπτωση που οι προτάσεις δεν γίνουν αποδεκτές.

Σημειωτέον ότι σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα η κοινοπραξία, ο βασικός μέτοχος της οποίας εισπράττει, όπως λέγεται, τη μερίδα το λέοντος, χωρίς μάλιστα να δίνει λογαριασμό για τα έσοδά της, έχουν εκφράσει δεκάδες συνεταιριστές, όχι μόνο προσκείμενοι στη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και από το «υποκατάστημα» του ΣΥΝΑΣΟΕ.

Γιάννης Πανάγος (AgroNews)