Αορίστως αναβλήθηκε μια ακόμα δίκη, μετά από εκείνη της Siemens, για την υπόθεση διαφθοράς κρατικών λειτουργών, που αφορά σε παράνομες αμοιβές στελεχών κρατικών νοσοκομείων και υπερκοστολογήσεων ιατρικών υλικών από τη βρετανική εταιρία DePuy, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson, λόγω μη έγκαιρης κλήτευσης αλλοδαπών κατηγορουμένων. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται γιατροί από νοσοκομείο της Λάρισας με το επίδικο ποσό να φτάνει τις 176.982 ευρώ. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών οδηγήθηκε σε επ' αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για την οποία καλούνται να λογοδοτήσουν 24 εμπλεκόμενοι, Έλληνες γιατροί και στελέχη νοσοκομείων, επιχειρηματίες και αλλοδαποί στελέχη της εταιρίας, οι οποίοι κατά περίσταση είναι αντιμέτωποι με τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ' εξακολούθηση  με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Η απόφαση που οδήγησε σε αναβολή της δίκης ελήφθη έπειτα από ένσταση συνηγόρων υπεράσπισης, που αφορούσε προβλήματα με τις κλητεύσεις και μη έγκαιρης παράδοσης του βουλεύματος προς αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο οδηγήθηκε σε απόφαση κήρυξης απαράδεκτης της συζήτησης και ακολούθως σε αναβολή αορίστως της δίκης.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια για το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, ορθοπεδικών ειδών από την εν λόγω εταιρία το διάστημα μεταξύ 2000 - 2006, σε 114 νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν.

Από την έρευνα της Δικαιοσύνης προέκυψε ότι στις αυξημένες τιμές χρέωσης των ορθοπεδικών ειδών συμπεριλαμβάνονταν και τα "δώρα", σε μετρητά, προς αποκαλούμενους "μεγαλογιατρούς" για την προτίμηση τους στα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας . Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της DePuy, τα ορθοπεδικά είδη που έφθαναν στα νοσοκομεία εμφανίζουν κόστος αυξημένο κατά 35%, σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρίας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο.

Στέλεχος της Depuy περίγραψε στη Βρετανική υπηρεσία και τι γινόταν στην Ελλάδα:

«Είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπεδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν 'ενδημική'.

Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο απ όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».

Που πήγαν τα λεφτά

Σημαντικό ποσό εισέπραξαν μέσω του πυκνού δικτύου των off shore εταιριών οι γιατροί του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης (764.101 ευρώ), του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα» ( 647.665 ευρώ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (544.150 ευρώ).

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα «Ερρίκος Ντυνάν» με μίζες ύψους 495.026 ευρώ.

Ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου κατέληξαν μέσω των «ειδικών» λογαριασμών 378.316 ευρώ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ένα επίσης ειδικευμένο σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις δημόσιο νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, όπου «πιστώθηκαν» 375.397 ευρώ και στην όγδοη το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 350.492 ευρώ.

Συνεχής ήταν η ροή χρήματος την επίμαχη εξαετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (350.099 ευρώ), στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (341.249 ευρώ), στο Πανεπιστημιακό Πάτρας (340.102 ευρώ) και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας (329.672 ευρώ).

Οι γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας έλαβαν «δώρο» ύψους 209.667 ευρώ, του ΝΙΜΤΣ 197.00 ευρώ και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» 180.000 ευρώ.

Το τοπ-20 των νοσοκομείων του ΕΣΥ που πρωταγωνιστούν στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της υγείας, συμπληρώνεται με τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης (176.840 ευρώ), Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (176.982 ευρώ), Βενιζέλειο Ηρακλείου (148.015 ευρώ), Νοσοκομείο Λειβαδιάς (142.030 ευρώ) και ΑΧΕΠΑ (131.730 ευρώ).

Τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα, η διανομή της μίζας στους γιατρούς γινόταν μέσω ενός πυκνού δικτύου off shore εταιριών – έχουν χαρτογραφηθεί τουλάχιστον 15 εταιρίες- έτσι ώστε να χαθούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος. Αναφέρονται ως εταιρίες «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών». «Οι κατηγορούμενοι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως της πράξεως επί σκοπό πορισμού εισοδήματος» αναφέρεται στο βούλευμα, και  αναλύεται τι ακριβώς είχαν πράξει: «Ίδρυση και χρήση μεγάλου αριθμού εξωχώριων εταιριών σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο, συστηματική πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τραπεζικών συναλλαγών με λογαριασμούς ανήκοντες σε δικαιούχους που καλύπτονταν πίσω από κωδικούς αριθμούς, κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, έκδοση εικονικών τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, χρησιμοποίηση στο έπακρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό την απόκρυψη της διαδρομής του χρήματος προς τους τελικούς παραλήπτες, ιδίως με τη μέθοδο της «κατάθεσης» σε θυρίδα». Από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προέκυψαν ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς εμπλεκομένων γιατρών (και) στην Ελβετία, χρήματα που πλέον έχουν δεσμευθεί και θα αποδοθούν στους κατηγορουμένους μόνο εφόσον απαλλαγούν αμετάκλητα.