Aντιδράσεις προκαλεί, από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επιλογή του Λαρισαίου Κωστή Δήμτσα ως νέου πολιτικού διοικητή στο Αγιον Ορος.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Σταύρου Τζίμα στην "Καθημερινή".

Αναταράξεις στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αναμένεται να προκαλέσει ο διορισμός από την Αθήνα νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους.
Η κυβερνητική επιλογή, στο πρόσωπο του Κωστή Δήμτσα, στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, φέρεται να βρίσκει αντίθετο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος και αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του.
Παρά την αντίθεση του κ.κ. Βαρθολομαίου η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα, στις επόμενες μέρες αναφέρουν οι πληροφορίες, στην τοποθέτηση του κ. Δήμτσα στη θέση του κ. Αρίστου Κασμίρογλου, ο οποίος κατείχε την θέση από το 2008, έχοντας τη συναίνεση όχι μόνο του Φαναρίου αλλά και της ηγεσίας της αγιορείτικης κοινωνίας.
Η κυβέρνηση εκ του Καταστατικού Χάρτη ορίζει θεσμικά η ίδια τον πολιτικό διοικητή στο Αγιον Ορος, ως εκπρόσωπό της. Ωστόσο, έως τώρα ουδέποτε έγινε τοποθέτηση σε αυτή την ευαίσθητη θέση δίχως τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που έχει υπό την πνευματική του σκέπη τη μοναστική πολιτεία.
Επί του συγκεκριμένου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται να αντιδρά σφόδρα και μάλιστα η αντίθεσή του είχε διαμηνυθεί προς την Αθήνα προ καιρού, όταν ο πατριάρχης είχε βολιδοσκοπηθεί σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Δήμτσα στο Αγιον Ορος.
Οι φήμες
Φήμες ως προς τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρεί στην καρατόμηση του κ. Κασμίρογλου, κυκλοφορούν πολλές στον Αθω αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους με χαρακτηριστική εκείνη της «τιμωρίας» του για το ότι δεν μπόρεσε να διαμορφώσει ευνοϊκό περιβάλλον για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα πέρυσι στο Αγιον Ορος η οποία τελικά ναυάγησε.
Ανεξαρτήτως της αιτίας που προκάλεσε την αλλαγή ηγεσίας στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσημη τοποθέτηση του Φαναρίου και μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση με την επιλογή της θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τον ύπατο θεσμό της Ορθοδοξίας, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Κωστής Δήμτσας είναι διευθυντής επί χρόνια της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, «Αποστολή».