«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης!» Αυτό το μήνυμα έστειλε η χθεσινή μαζική σύσκεψη αγροτών στον Πλατύκαμπο, που οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην Δήμου Πλατυκάμπου.

Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα η σύσκεψη να μη γίνει στην αίθουσα του συνεταιρισμού, αλλά στην πλατεία του χωριού. Εκεί διάχυτη ήταν η αγωνία για το μέλλον, αφού οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε μηχανήματα, λάστιχα κ.ά., ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ο φόβος ότι χιλιάδες στρέμματα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν για 1-2 χρόνια, αφού ακόμα και σήμερα παραμένουν νερά στα χωράφια, ενώ και η λίμνη Κάρλα, που μέχρι πρόσφατα είχε σχεδόν αφανιστεί, είναι πλέον γεμάτη νερά που δεν πρόκειται να φύγουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ταυτόχρονα, παρά την προσπάθεια κάποιων να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και την αναμονή, η πλειοψηφία των αγροτών έδειξε αποφασισμένη να διεκδικήσει αγωνιστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης. Μάλιστα, οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με ψίχουλα και κάποιες προκαταβολές, αλλά θα διεκδικήσουν ό,τι είναι απαραίτητο και για όσα χρόνια χρειαστεί, προκειμένου να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργήσουν ξανά και να ζήσουν από την παραγωγή τους.

Στη σύσκεψη εισηγήθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, που τόνισε ότι «μόνο με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας, αλλά και να θωρακιστεί η περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες μας».

Μετά από διεξοδική συζήτηση καταλήχθηκε πλαίσιο αιτημάτων, με διεκδικήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Τη λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.

Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών, με αναστολή του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί σαν κόφτης στις αποζημιώσεις.

Τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.

Τις επόμενες μέρες, με βάση και τις απαντήσεις της κυβέρνησης και σε συντονισμό με τους αγρότες του υπόλοιπου νομού, θα καταληχθούν και οι αγωνιστικές δράσεις.

902.gr