Τα προβλήματά τους συζήτησαν χθες βράδυ στην Αγιά σε προ­γραμματισμένη, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της Αγιάς, σύσκεψη, εκπρόσωποι των Δ.Σ. και παραγωγοί της περιοχής Αγιάς.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και η ανάγκη πια να μπει ένα φρένο στις ανοιχτές τιμές με τις οποίες δί­νουν τα προϊόντα τους στους εμπόρους.

«Έχουμε γονατίσει» ήταν η φράση που κυριαρχούσε. «Είμαστε με ημερομηνία λήξεως. Ήδη κάποιοι εγκατέλειψαν εκτάσεις και ακόμη πε­ρισσότεροι θα το κάνουν στη συνέχεια, αν πουλήσουμε και φέτος σε εξευτελιστικές τιμές όπως πέρυσι» είπαν όλοι όσοι πήραν τον λόγο.

Πολ­λές ήταν, μάλιστα, και έντονες, οι φωνές κανένας να μην παραδώσει μήλα φέτος αν δεν του δοθεί πρωτίστως τιμή, κομμένη σε τιμολόγιο και μάλιστα ικανοποιητική, μήπως και μπει επιτέλους τέλος στο αδιανόητο και παρανοϊκό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα όχι να πουλιούνται στον έμπορο αλλά απλά να παραδίδονται δίχως ορισμένη εξαρχής τιμή.

Πάνω σε αυτή τη βάση, τόνισαν, θα ξεκινήσει ένας αγώνας διεκδι­κήσεων προς την κυβέρνηση πρώτα με διάλογο και με ανοιχτό το ενδε­χόμενο σκληρών κινητοποιήσεων αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πριν δηλαδή τη συγκομιδή των μή­λων.

Το πλαίσιο των αιτημάτων κινείται στον ορισμό από την κυβέρ­νηση κατώτατων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ότι θα καλύ­πτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα στους αγρότες ώστε να συντηρήσουν την οικογένειά τους και να συνεχί­σουν την καλλι­εργητική δραστηριότητα. Όχι στο αίσχος των “ανοιχτών τιμών”. Οι Αγιώτες παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το αίσχος της κερδοσκοπίας, όπως το χαρακτηρίζουν, σε βάρος αγροτών και καταναλωτών.

Άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγω­γούς κερασιών για τις πρώιμες ποικιλίες που έχουν γίνει οι εκτιμή­σεις. Να ενταχθούν στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ όλες οι ποικιλίες μεσο­πρώιμων κερασιών που επλήγησαν από τον παγετό την άνοιξη.

Να κα­λυφθεί το χαμένο εισόδημα για την μειωμένη παραγωγή στα μήλα από τις βροχές, το φουζικλάδιο και όλες τις άλλες αιτίες που συντέλεσαν σε αυτό. Να δοθούν εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση τα επιπλέον 50€/στρέμμα στα πράσινα μήλα για την περσινή ζημιά από την καρπό­καψα. Αποζημίωση που είχε δεσμευθεί, λένε οι αγρότες, ο τότε υπουρ­γός, αλλά και το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη με το οποίο είχανε συναντηθεί.

Τέλος, να μπει τέλος οριστικό στις ελληνοποιήσεις μήλων και να αναζητηθούν νέες αγορές στο εξωτερικό, τη στιγμή που τόσες έχουν ου­σιαστικά χαθεί, όπως λ.χ. Ρωσία και Αίγυπτος.

Στη σύσκεψη παρέστησαν και μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αργυρούλης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Σμυρλής και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς» Θανάσης Παπαποστόλου.

choraagia.gr