Ένας εκ των κορυφαίων προπονητών στο κόσμο, που έχει ζήσει επιτυχίες και με την ΑΕΛ βρέθηκε στη Λάρισα, μία μέρα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους “βυσσινί”. Ο λόγος για το Γιώργο Δώνη που έχει περάσει πολλά στην πόλη και δεν δίστασε να μιλήσει αποκλειστικά στο LarissaSportNews για την ΑΕΛ αλλά και τον ίδιο.

Ο προπονητής στάθηκε στην σταθερότητα που θα πρέπει να αποκτήσει η ομάδα, με τον ίδιο να αναρωτιέται ακόμα γιατί η ΑΕΛ δεν μπορεί να μείνει σε μόνιμη βάση στην Super League, προσθέτοντας μάλιστα πως η θέση της εκεί μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.

Από εκεί και πέρα ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει πλάνο και υπομονή αν η ΑΕΛ θέλει να πρωταγωνιστήσει και πάλι, χωρίς να υπάρξουν υπερβολές και μεγάλες δηλώσεις. Με τον ίδιο να κλείνει τη συνέντευξή αναφερόμενος στο μέλλον του και το όνειρό του να εργαστεί στην Αγγλία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Δώνη:

Χθες η ΑΕΛ κατάφερε και πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή της Football League, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Είναι μία ευχάριστη συγκυρία που βρίσκεστε σήμερα σε αυτή τη πόλη, έχοντας καταφέρει κάτι αντίστοιχο και εσείς.

“Είναι πολύ καλό και για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για την ΑΕΛ, που επιστρέφει μετά από ταλαιπωρία και πάλι στη μεγάλη κατηγορία. Νομίζω πως το πιο βασικό πράγμα είναι η ΑΕΛ να αποκτήσει σταθερότητα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, καθώς είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα, με πολύ κόσμο και δεν μπορεί να έχει τη σταθερότητα της μεγάλης κατηγορίας για πάρα πολλά χρόνια.

Άρα αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να βρεθεί μία λύση γιατί έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο την ΑΕΛ στη Super League. Φυσικά πρέπει να δοθούν και συγχαρητήρια στην ομάδα για την άνοδο και το πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα έτυχε να βρίσκομαι στη Λάρισα για οικογενειακούς λόγους και φυσικά έχω και πάρα πολλούς φίλους σε αυτή τη πόλη που θέλω να δω”.

Έχοντας ζήσει κάτι τέτοιο θα μπορούσατε να δώσετε κάποια συμβουλή;

“Πάλι θα απαντούσα με τη λέξη σταθερότητα. Βέβαια όταν δεν ξέρεις μία ομάδα και τον τρόπο όπου λειτουργεί δεν μπορείς να δώσεις συμβουλές. Μπορούμε να πούμε μόνο γενικά ότι έχει φτάσει πλέον η ώρα όλοι αυτοί που διοικούν την ομάδα, αλλά και ο κόσμος που τη στηρίζει να βρούνε τον τρόπο να έχει μία σταθερότητα στη μεγάλη κατηγορία. Να μην ξαναβρεθεί η ΑΕΛ στις μικρότερες κατηγορίες”.

Χθες σε δηλώσεις ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε πως “έβαλε στοίχημα πως στα επόμενα πέντε χρόνια η ΑΕΛ θα πάρει το πρωτάθλημα”. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

“Δυστυχώς και πάλι δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω την ομάδα. Η αλήθεια είναι πως εκεί που βρισκόμουν τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν έχω παρακολουθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα ήταν άδικο να πω κάτι.

Νομίζω πάντως πως όταν υπάρχει μία σταθερή διοίκηση και έχει καλές προθέσεις, γιατί πάντα όταν διοικείς θα κάνεις και λάθη, μπορεί να έχεις ένα πλάνο. Στην Ελλάδα ξέρουμε όμως πως τα μακροχρόνια project δεν λειτουργούν, γιατί ο κόσμος γενικά είναι ανήσυχος και δεν έχει υπομονή”.

Έχοντας δεχθεί και σε άλλες ομάδες την πίεση του… πρωταθλήματος τι θα μπορούσες να πεις; 

“Νομίζω πως το βασικό για την ΑΕΛ θα ήταν χωρίς μεγάλα λόγια και υπερβολές, να φτιάξει μία σοβαρή ομάδα όπου η πρώτη χρονιά, να είναι προσαρμογής και χωρίς μεγάλες δηλώσεις. Φυσικά αυτό δεν αφορά τον κ. Κούγια, αλλά γενικά αναφέρομαι σε οποιαδήποτε ομάδα”.

Τέλος, είστε ακόμα μια χρονιά στους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο και για πολλούς φιλάθλους στην Ελλάδα ο κορυφαίος της χώρας. Ποιο θα είναι το μέλλον του Γιώργου Δώνη στην προπονητική του καριέρα;

“Πολλές φορές τα site της UEFA βγάζουν μία βαθμολογία από συγκεκριμένα κριτήρια. Από την ομάδα που αντιπροσωπεύεις και η ομάδα που ήμουν ήταν πολύ μεγάλη στην Ασιατική ζώνη, ας πούμε σαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή την Μπαρτσελόνα και τα αποτελέσματα και ειδικά στο Champions League. Εμείς πήγαμε στον ημιτελικό, ξαναπεράσαμε μετά στους “8”.

Πολλές φορές αυτά τα κριτήρια δεν είναι αντικειμενικά καθώς θεωρώ, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για να μπορώ να συγκριθώ σαν αξία με κάποιους μεγάλους προπονητές στο κόσμο. Από την άλλη βέβαια είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν ένας Έλληνας προπονητής καταφέρνει τουλάχιστον ακόμα και από αυτά τα site να είναι κάποια στιγμή σταθερά μέσα στους 30 πρώτους.

Για το μέλλον μου τώρα έχω να πάρω μία πολύ δύσκολη απόφαση. Από την ευρύτερη περιοχή που δουλεύω έχω προτάσεις και από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το Κατάρ, μάλιστα υπάρχει και κάποια από την Κίνα. Το δικό μου όνειρο είναι πάντα να δουλέψω στην Αγγλία και δεν μιλάω μόνο για την Premier League, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω και από την Championship. Θα περιμένω ακόμα τις επόμενες δύο εβδομάδες για να δω πιο θα είναι το καλύτερο βήμα στην καριέρα μου”.

Δηλαδή μπορεί να περιμένουμε και μία επιστροφή στην Ευρώπη;

“Προτάσεις δεν υπάρχουν επίσημες ακόμα. Αλλά ξέρω πως βρίσκεται το όνομά μου σε κάποιες ομάδες τις Championship στους υποψήφιους και ελπίζω όλα να πάνε καλά”.

Πηγή: Larissasportnews.gr (Χρίστος Τζίκας)