Ο μοναδικός Ταϊλανδός στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Τσαναουίτ Σαενσανίτ, παραδέχεται ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του Απόλλωνα Λάρισας, ξεχωρίζει από την ελληνική κουζίνα το σουβλάκι κι απολαμβάνει Βέρτη κι Αργυρό.

Ήταν από τις πιο… παράξενες αφίξεις στη Λάρισα κατά την παρελθούσα (χειμερινή) μεταγραφική περίοδο. Ο Απόλλων ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσαναουίτ Σαενσανίτ.

Τι εστί, όμως, Τσαναουίτ Σαενσανίτ; Είναι 21 ετών και προέρχεται  από την Ταϊλάνδη. Όπως, υποδηλώνει, κι ο αριθμός που φέρει στην πλάτη είναι μέσος. Φορά το «10» στους νεοφώτιστους στη Football League.

Ακόμη δεν έχει αγωνιστεί πολύ με τους Θεσσαλούς. Μετρά μόλις 14 λεπτά συμμετοχής στην εκτός έδρας ήττα από τον Πανσερραϊκό για την 21η αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας όταν και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο του Παπουτσογιαννόπουλου.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Ασιάτη και η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να στραφεί γύρω από το «κονέ» που έφερε το «γάμο». Ένας Ταϊλανδός στη Λάρισα! Ποιος έκανε το «προξενιό»;

«Με έφερε στην Ελλάδα ο Νταμιάν Μπελόν (Γάλλος πρώην μέσος των Βέροιας, Παναιτωλικού, Αιγινιακού και Παναργειακού). Έχει μια ακαδημία στην Ταϊλάνδη, με ξεχώρισε και μου είπε να δοκιμάσω την ευρωπαϊκή πρόκληση».

Αφού λύθηκε η πρώτη απορία, επόμενο βήμα ήταν τι γνώριζε ο Σαενσανίτ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι γνώριζε – εάν γνώριζε – για τον Απόλλωνα Λάρισας πριν φορέσει τη φανέλα του;

«Είχα ακούσει για το ελληνικό πρωτάθλημα. Βασικά, γνώριζα την Εθνική Ελλάδας. Είναι μια πολύ δυνατή εθνική ομάδα. Είχα δει τον τελικό του Euro 2004 με την Πορτογαλία στην τηλεόραση. Για τον Απόλλωνα Λάρισας δεν γνώριζα απολύτως τίποτα. Ο πρόεδρος, το προσωπικό της ομάδας και οι συμπαίκτες μου είναι πολύ καλοί μαζί μου. Με έβαλαν στο κλίμα της ομάδας από την πρώτη ημέρα».

Αγωνιζόμενος στην πατρίδα του έκανε το πρώτο βήμα εκτός συνόρων αυτής. Και μάλιστα όχι κάπου κοντά. Σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο. Μίλια μακριά. Ποιες διαφορές εντόπισε στο αγωνιστικό κομμάτι;

«Το ελληνικό πρωτάθλημα, στην κατηγορία που αγωνίζομαι, παίζεται πολύ στη δύναμη. Είναι, αλήθεια. Οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα που έχω δει, δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τη χώρα μου. Αλλά, ο κόσμος στην Ελλάδα πηγαίνει περισσότερο στο γήπεδο. Κι αυτό είναι πιο όμορφο».

Στο ρόστερ του Απόλλωνα Λάρισας υπάρχουν δύο ξένοι. Ο Σέρβος, Αλεξάντερ Μίλιτς και ο Τσαναουίτ Σαενσανίτ. Η χρήση αγγλικής γλώσσας από τον Ταϊλανδό δεν είναι και η πλέον εύγλωττη. Πώς γίνεται η συνεννόηση; Ο ίδιος έχει την απάντηση

«Είναι μια ομάδα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες. Γνωρίζω ελάχιστα αγγλικά, για να συνεννοούμαι. Φυσικά, υπάρχει και η γλώσσα του σώματος και βοηθά στις προπονήσεις».

Έστω και λίγους μήνες στη χώρα μας, έχει καταφέρει να ενταχθεί στη νοοτροπία. Όχι μόνο ποδοσφαιρικά ή μέσω της συναναστροφής του με συμπαίκτες του. Αλλά και μέσω της κουζίνας και της μουσικής!

«Μου αρέσει η ελληνική κουζίνα. Μου αρέσει η χωριάτικη σαλάτα και το σουβλάκι. Ακούω κι ελληνικά τραγούδια. Μου αρέσουν πιο πολύ το «Ξημερώματα» του Αργυρού και το «Ψέματα» του Βέρτη».

Του έχουν «κολλήσει» παρατσούκλι και είναι το προφανές! Άλλωστε, όπως εξηγεί έχει μόνον έναν συμπατριώτη του στην πόλη της Θεσσαλίας.

«Όλοι με φωνάζουν ο «Ταϊλανδός». Στη Λάρισα υπάρχει ακόμη ένας συμπατριώτης μου. Δεν υπάρχουν άλλοι. Αλλά, στις άλλες πόλεις υπάρχουν Ταϊλανδοί και μιλάω μαζί τους. Τον ελεύθερο χρόνο μου πίνω καφέ, βλέπω ταινίες ή ακούω μουσική».

Αφού εκδηλώνει το θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική ιστορία, ομολογεί ότι δεν έχει προλάβει να θαυμάσει πλήρως την πολιτιστική «κληρονομιά».

«Δεν έχω επισκεφθεί πολλά αρχαία μνημεία στην Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο της Λάρισας».

Ο Απόλλων Λάρισας θα παραμείνει στη δεύτερη κατηγορία. Ο ίδιος, όμως, τι σκέφτεται να κάνει; Να συνεχίσει να κυνηγά το ευρωπαϊκό του όνειρο είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, ή να επιστρέψει στην πατρίδα του;

«Θέλω να εξαντλήσω τις πιθανότητες που έχω για το ευρωπαϊκό μου όνειρο. Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου».

Πηγή: sport24.gr